Što je novo na blogu?

Kako komunicirati na društvenim mrežama?Na Fakultetu političkih znanosti održano je 8. specijalno izdanje Carpe Diema pod nazivom „Kako komunicirati na društvenim mrežama“ ili „Digitalni PR“ u organizaciji Sekcije korporativnih komunikacija Hrvatske udruge za odnose s javnošću i Fakulteta. Gosti predavači bili su predstavnici Hrvatske udruge stručnjaka za komunikaciju na društvenim mrežama – DRMA, Barbara Slade, stručnjak za web i komunikaciju na društvenim mrežama u Agrokoru te Željko Riha, savjetnik za društvene mreže i PR. Posljednji Carpe Diem u ovom ciklusu okupio je stotinjak zainteresiranih kolegica i kolega među kojima su bili studenti treće godine preddiplomskog studija novinarstva sa smjera Odnosi s javnošću, članovi HUOJ-a iz različitih tvrtki, agencija i javnog sektora, ali i mediji koje je zanimala ova tematika.

Gosti predavači govorili su o razlozima zbog čega tvrtke trebaju biti prisutne u online svijetu, kako iskoristiti ogroman potencijal društvenih mreža te pokazali primjere dobre i loše prakse korištenja društvenih medija u svrhu odnosa s javnošću.

Na webu trebate biti sveprisutni
Pokrivenost interneta u Hrvatskoj, kao i susjednim zemljama regije, izuzetno je velika. Gotovo 60% Hrvata koristi internet, nešto manja pokrivenost je u Srbiji, dok Slovenija prednjači s čak 63,27% internetskih korisnika. Web tražilica Google, u većini slučajeva (60-705) mjesto je gdje počinje svaka aktivnost u online svijetu, a zanimljiv je podatak da čak 42% korisnika klikne samo na prvi rezultat pretraživanja, dok 75% njih nikada ne klikne na drugu stranicu pretraživanja. Time je naglašena važnost dobrog pozicioniranja na toj tražilici. Prosječni Hrvat otvara Facebook trinaest puta dnevno, na njemu se zadržava u prosjeku 25 minuta i ima oko 100 prijatelja. Isto tako, Facebook ima oko 1,4 milijuna korisnika u Hrvatskoj, a od tog broja njih milijun je aktivno. Mobilni internet postaje sve zastupljeniji u načinu konzumacije sadržaja na internetu. Internetske stranice sve više se prilagođavaju za surfanje na mobilnim uređajima, a u prilog tome

 

ide i podatak da 50% Hrvata koristi internet na svojim mobilnim aparatima (750.000 korisnika spaja se na Facebook putem mobitela svaki dan). Sve su ovo razlozi, kao što navodi Barbara Slade, zašto nipošto ne smijete zanemariti web, zašto koristiti društvene mreže i, pogotovo, zašto trebate odabrati prave osobe koje će za vas upravljati online strategijom. Osobe koje upravljaju komunikacijom na društvenim mrežama zovu se community manageri. "Oni nisu ni PR-ovci, ni marketingaši, ni korisnička služba, ali su s druge strane ipak sve to u jednom. Ne postoji jasna granica što CM sve (ne) radi, jer je takva priroda posla.“, naglasila je Barbara Slade.

Digitalni PR novi je oblik odnosa s javnošću koji se odvija u online prostoru. On obuhvaća aktivnosti na stranicama, blogovima, društvenim mrežama, newsletterima i slično. Zahvaljujući utjecaju društvenih mreža uloga PR-a se promijenila. U digitalnom svijetu promjene nastupaju vrlo brzo te se utjecaj klasičnog PR-a zbog velikoj broja korisnika koji sami stvaraju sadržaj, smanjio.

Ključ uspjeha je Word -of- mouth

Uloga digitalnog PR-a danas je višestruka i obuhvaća brandiranje, informiranje, krizno komuniciranje i marketing. Njegov osnovni zadatak je stvoriti optimiziran sadržaj za novinske članke, objave za novinare, blogove, podcastove i društvene mreže, a cilj je da korisnika privučete da klikne na vaš sadržaj i da ga poželi samoinicijativno podijeliti drugima. Naglasak je na riječ samoinicijativno jer se pokazalo da korisnici više vjeruju drugim korisnicima nego brandovima i oglasnim porukama, tj. prevladava „word of mouth“ (WOW) marketing.

Željko Riha pokazao je kako društvene mreže u službi PR-a funkcioniraju u praksi i svakodnevnom životu. Kao ključne odrednice koje su nam potrebne da bi digitalni PR mogao funkcionirati navodi strpljenje, social media ambasadore, tj. prijatelje, komunikacijski plan za nastup na društvenim mrežama te politiku upravljanja komunikacijom. Poseban aspekt koji je važno istaknuti u radu online PR-a su krize. Krizno komuniciranje na društvenim mrežama je svakodnevno zato što je korisniku dana mogućnost da komunicira s vama, a vrlo je vjerojatno da će komunicirati upravo onda kada nije zadovoljan. Riha je naveo mnogobrojne pozitivne i negativne studije slučaja poput FedEx-a, RIM BlackBerrya, Velebitskog piva i T-mobilea, ali najzanimljiviji je svakako slučaj United Airlinesa. Ukratko, glazbenik Dave Carell putovao je avionom United Airlinesa i u odjelu za prtljagu slomljena mu je gitara. Žalio se, no menadžeri tvrtke rekli su mu da je potpisao izjavu o odricanju odgovornosti prijevoznika na što je Dave odgovorio da će snimiti spotove o tom događaju i postaviti ih na YouTube. Nisu ga shvatili ozbiljno, a trebali su. Na kraju je ukupna šteta za United Airlines bila iznosila 208 milijuna američkih dolara, a Dave Carell postao je zvijezda. U godini dana dao je preko 200 intervjua, što dodatno govori o moći društvenih mreža.

Istina i samo istina

Što trebate komunicirati na društvenim mrežama i u online svijetu? Istinu. Ništa drugo osim istine ne prolazi. Izuzetno je važno objasniti svojim klijentima da moraju govoriti istinu jer kasnije može nastati ogromna šteta. Ne zaboravite da sve što stavite na društvene mreže vide milijuni ljudi i nikada nešto ne možete povući nazad ili sakriti. Na društvenim mrežama sve je vidljivo i komunicirate sa svima. Kao što je Željko Riha pokazao u predavanju, social media i odnosi s javnošću jesu slični, ali nikako nisu ista područja. Popularizacijom društvenih mreža , broj korisnika s kojima komunicirate višestruko se povećao u odnosu na klasični PR. I zato trebate biti sigurni da imate prave ljude koji na društvenim mrežama komuniciraju za vas.

Cjelovitu prezentaciju s 8. Carpe Diema možete pogledati ovdje. (preporučamo da datoteku spremite na Vaše računalo radi lakšeg pregledavanja iste)

I na kraju, Sekcija korporativnih komunikacija HUOJ-a posebno zahvaljuje kolegama doc.dr.sc. Boži Skoki i mr.sc. Damiru Jugi na podršci i gostoprimstvu te našim dragim studentima Anji Vujević i Vlatku Škrlinu na velikoj pomoći u operativnom dijelu.

Izvor: http://www.huoj.hr/aktivnosti-udruge/specijalno-izdanje-carpe-diema-kako-komunicirati-na-drustvenim-mrezama-okupilo-stotinjak-clanova-huoj-a-studenata-i-gostiju-hr731