Što je novo na blogu?

Moj put u Moskvu


Bilo mi je sasvim nevjerojatno kada me je prije nekih mjesec dana obavijestila ekipa Escape Studia  iz Osijeka (inace vrlo poznati momci: Miroslav Varga, Damir Podhorski i Zorin Radovancevic) da cemo biti pozvani drzati in house radionicu i seminar za TUI Russia. TUI je najveci tour operator na svijetu, sa nekoliko svjetskih predstavnistava a mozete zakljuciti da je jedna od najvecih upravo ona u Rusiji. Moram prizanti da je to bio iznimno velik izazov za moje osobno i profesionalno iskustvo, prvi puta sam bio pozvan u jednu od najvecih kompanija da pricam o social media marketingu.

Izazov koji me cekao u Moskvi bio je velik i tezak, sam sam pred sebe postavio jedno vrlo jednostavno pitanje:
"Kako cu ja iz Hrvatske koja ima 4.5 mil stanovnika pricati nesto ljudima iz Moskve koja ima 20 mil stanovnika?"

Posebice vezano za drustvene mreze i marketing na drustvenim mrezama. Tada je krenula jedna od mojih najvecih priprema, priprema na jezicnu barijeru (ne poznajem ruski niti cirilicu) te trzisnu barijeru i naravno onu kulturnu. Poceo sam intezivno uciti fraze na ruskom, kao i cirilicu, kako bih sto bolje dobio osjecaj Ruskog social media trzista, jedan od poteza koji preporucam je prebacivanje Facebook profila na Rusiju, kako bi vidio oglasavanje u Rusiji na Facebooku. Time sam dosao do podataka kako je najveca drustvena mreza u rusiji V-Kontakte i broji preko 100 milijuna korisnika, nakon njega je Facebook u velikom porastu od 6 milijuna korisnika te Twitter koji koristi 5 milijuna korisnika.

Zanimljivost: TweetUp-ovi u Hrvatskoj su tradicija i okupljaju oko 100-tinjak twitterasa u najvecim izdanjima, a vrlo cesto su vrlo mali, na moje pitanje kakvi su TweetUp-ovi u Moskvi, odgovor je bio takodjer jako mali, svega 300-tinjak twitterasa. :) 


Stoga krenuo sam s pripremama i napravio seriju predavanja fokusiranih na drustvene mreze koje su aktualne u Rusiji i koje bi mogle najvise donijeti brandinga TUI-u u Rusiji. Naime cilj TUI-ja u Rusiji je postati trzisni lider u ponudi turistickih aranzmana, na drustvenim mrezama su dosta slabi i tu im treba stvaranje community management team-a.


Edukacija se odrzala u Digital October-u, http://digitaloctober.com/ , bivsoj tvornici nazvanoj Red October (cool ha? :) ), a sada velikom centru za mlade poduzetnike koji se bave web-om, marketingom, drustvenim mrezama, PR-om i slicnim djelatnostima. Jedno vrlo ugodno mjesto sa mnogo mladih koji imaju ideje i koji imaju mjesto gdje da ih realziraju.Uvodno predavanje se sastojalo od opcenite logike drustvenih mreza, vaznosti izrade dobrog komunikacijskog plana a kasnije smo usli u posebnu seriju predavanja fokusiranu na Facebook, Twitter i ostale drustvene mreze koje su korisne u turzimu (V-kontakte, YouTube, blog, Flicker, Google+ itd..).
Drago mi je da su iz TUI-ja bili zadovoljni nasim predavanjima, a jos vise mi je drago sto sam stekao neprocijenjivo iskustvo u suradnji sa stranom kompanijom na stranom trzistu, posebice trzistu kao sto je Rusija. 

Life in Moscow

Vjerujem da bi za svakog Hrvata posjet Moskvi ostavio jedan neopisivi dojam. Naime cinjenica da sam dosao u grad koji ima 5 puta vise stanovnika od Hrvatsko vec je dovoljna za sebe. Uz to, saznao sam da u Moskvi zivi najvise milijardera i milijunasa, sto se najvise osjeti na cesti, naime Moskovske ceste su pune Lexusa (modela kojih nema za EU trziste), Mercedesa, Cadillaca, BMW-a i slicnih luksuznih automobila, a "obicnih" automobila skoro da i nema, pod obicne mislim na Golfove, Passate, Aurise, Yarise, Smartove, Octavije i slicne modele na koje smo naviknuli. 

Promet je ogroman, ali zbilja ogroman, prometnice imaju od 4 do 7 traka, vrlo se brzo vozi, vecinom se ne postuju prometna pravila, a ne bih nikome preporucio da uzme renta car ukoliko se misli voziti po Rusiji. Za tu priliku snimio sam video prilazne ulice Kremlju:Cijene goriva su naravno jeftinije nego u Hrvatskoj, a cijena 1 litre EuroSupera 95 kosta otprilike oko 5.50 kn. U razgovoru sa kolegama iz Rusije, saznao sam da su cijene registracije i osiguranja otprilike slicne kao u Hrvatskoj.

Kad sam kod cijena, da li ste znali da u boljem restoranu u Moskvi (primjerice kao Pizzerija Maslina) jedna pizza kosta otprilike 200 do 400 kn? I to mislim na onu obicnu pizzu, mjesanu, nista posebno. Da, veliki sok su cijene u Moskvi, a izlet u McDonalds pokazao je da McDonalds drzi i dalje standard u cijeni:Prosjecna placa fakultetski obrazovane osobe je otprilike 500 eura, s druge strane drzava mladim majkama placa naknadu, a imaju cak i sigurnost da ne moraju na posao slijedece 3 godine i da ce ih posao cekati. Zapravo kada bolje analiziram vidjeno, mogu reci sa sigurnoscu da u Moskvi nema srednjeg sloja, odnosno da ga ima u obliku da ti ljudi i dalje voze Lade, zive u predgradju Moskve, hrane se u McDonaldsu i imaju poslove poput uciteljice (prosjek 300 eura) ili policajca (prosjek 800 eura).  Stan u moskvi (jednosoban) je oko 5.000 kn na mjesec, a prosjecni developer moze imati placu od otprilike 2.500 eura.

Ipak Moskva je velik business oportunity za mnoge Hrvatske tvrtke, pa mnogi posluju u Moskvi sto ce vjerojatno biti slucaj i kod mene, ipak toliko veliko trziste je nemjerljivo s Hrvatskom, kao i velika razmjena novaca, tamo se sve radi s novcem,nista na kredit ili kartice. 

Znamenitosti 

Puno je toga za vidjeti u Moskvi, naravno must have je crveni trg, Lenjin i Kremlin. Ukoliko idete na crveni trg i gledati Lenjina,karte se ne placaju ali se placa cuvanje mobitela,kamera i torbica, cca 60 rublja. Skinite kapu i nema ruka u djepovima kada se ulazi u prostoriju u kojoj lezi Lenjin. Zelite li ici u Kremlin, sve ostavite u hotelu i pripremite se da je guzva za karte i ceka se cca 2h. Upad od 350 do 800 rublja. 


Osjeti se prisutnost policije i vojske, na to se treba brzo naviknuti, a mnogi u Rusiji ne znaju engleski jezik, stoga dovoljno je reci da ste iz ex-Yugoslavije, da ste zemlja Mirka CroCop-a i vrata se otvaraju.

Back to Moscow

Kako stvari stoje, ekipa Escape Studia planira poslovati u Rusiji, pa je vrlo izgledno da cu imati jos putovanja u Moskvu. Izazovno je savjetovati TUI Rusiju za drustvene mreze, izazovno je za njih,a posebice za mene. Vjerujem da ce mi ovo iskustvo donijeti puno pozitive i da cu ga moci dijeliti s drugima.

Ukoliko idete u Moskvu, ako vam treba kakav tip, slobodno me twittnite @zriha ili kroz razne druge drustvene mreze.


Isprika na losijem video formatu, snimao sam u HD-u no blogger radi upload u ovome :( .

TUI Escape ekipa: