Što je novo na blogu?

Mojih mjesec dana u Osijeku


Nisam skoro mjesec dana nista pisao na blogu, vjerojatno je razlog sto trenutno pisem drugi blog, Farmeron blog.  No mislim da svi vi koji redovito citate nesto kod mene ipak zasluzujete i moj kratki osvrt na Osijek. Bila je to poveca vijest, selim se iz Zagreba u Osijek (Poslovni - "Zbog posla iz Zagreba selim u Osijek" .  Mnogima je to bila vijest, kako mojim prijateljima tako i poslovnim suradnicima i kolegama. Bilo je i podosta negativnih komentara u stilu "Sto ces u Osijeku", "Ne bih nikada napustio Zagreb" i slicno, no eto, isao sam se "odvaziti" i preseliti se svega cca 260 km od Zagreba.

Zivot u Osijeku

Osim sto me je Farmeron ekipa izvrsno primila, nisam bas bio stranac u Osijeku, pored prijatelja iz Escape Studia - Damira,Miroslava i Zorina, tu je i moja djevojka koja je iz Osijeka. Stoga mogu reci da sam vec bio napola lega. Inace, rodjeni sam purger, odrastao na ulicama Borongaja-Ravnica te svoje odrastanje prolazio upravo u Zagrebu. Najveca razlika izmedju Osijeka i Zagreba je ona geografska, naime u Osijeku se u prosjeku ima vise vremena za sebe nego u Zagrebu. Sve je blize i jednostavnije, grad je potpuno prilagodjen kretanju na biciklu ili pjesice. A u na prvoj lokaciji imao sam svega 1 km do ureda.  Obzirom na velicinu, Osijek ima mnogo toga za ponuditi, od kina i shopping centara, do popularne Auto pijace (pandan Zagrebackom Jakusevcu).Obzirom da volim vodu, bez obzira bila ona slana (morska) ili slatka, Osijek je grad za sve koji vole vodu, osim popularne Kopike, Osijek nudi jako dobre gradske bazene. Tu je i kupaliste na Dravi koje sam isprobao te je izvrsno, a u svega nekoliko minuta voznje od Osijeka nalaze se predivni Knezevi Vinogradi koji nude predivan odmor uz bazen. Ono sto mi se najvise svidja je otici na obalu Drave, popiti pice ili pojesti sladoled. Popularna sphiza u Osijeku je puno atraktivnija od one u Zagrebu a naziva je Promenada.


Sto se tice bicikliranja, tu sam pomalo razocaran, nedostaje brda, no sto se tice cestovnog biciklizma, Osijekom prolazi ruta skroz do Madjarske, puno je stranih biciklista a bicikliranje oko Kopackog rita je poseban dozivljaj. Nasao sam si popularnu trening rutu od cca 25 km koju se trudim napraviti barem jednom tjedno.Cijene su puno povoljnije od Zagreba, primjerice karta za kupanje na Kopici je svega 5 kn po osobi, dok je hrana takodjer povoljna, 2 osobe se u Osijeku mogu u vrlo kvalitetnom i poznatom restoranu nahraniti sa cca 80 kn po osobi sa picem. Naravno u Osijeku radite manje kilometara pa imate i manje trosaka za gorivo.

Nezaposlenost se osjeti, no Osijek je pun mladih koji dolaze studirati, pa se osjeti pozitivna vibracija. Kako smo se preselili i djevojka i ja, ona je dala otkaz u 24 Sata gdje je radila na mjestu Community managera i sada je u Osijeku otvorila svoju prvu community management agenciju Kanapejic. Osijek je prepun mladih i inovativnih startupova a na pozitivno ozracje utjece i mirniji zivot.

Kada bih podvukao crtu, rekao bih da mi se Osijek iznimno svidja i da mi Zagreb bas previse ne fali. Zapravo osim obitelji i prijatelja,  Zagreb kao geografsko mjesto mi nimalo ne fali. Osijek mi je ponudio kvalitetniji zivot, manje stresa i puno predivnih suncanih dana.

Eh, da, komarci? Koji komarci? Moram priznati da iako su me mnogi plasili sa posasti zvanom komarci, niti jedna noc mi nije pokvarena onim dosadnim zujanjem, a sto se tice otvorenog, prezivio sam Kopacki rit bez uboda komarca.  :)