Što je novo na blogu?

Preporuka - Discogs


Vrijeme je da nesto pametno i preporucim na svom blogu. Kako sam ozbiljno uronio u audiofilske vode i poceo graditi svoju kolekciju gramofonskih ploca, doslo je do potrebe za kategorizacijom istih. Nisam bas imao na umu voditi Excel tablicu, vec sam isao pronaci dobro software rijesenje. Tako sam dosao do Discogs - www.discogs.com .  Discogs je prvenstveno besplatan web servis u kojem slazete svoju glazbenu kolekciju (bez obzira da li je na CD-u ili LP-ju). Ono sto je njegova prednost je da ima veliku bazu albuma i glazbenika, stoga nemate potrebe za manualnim unosom.

Kada pronadjete album koji imate ili koji zelite, dodijelite ga listi - My Collection, Want list ili neka druga lista.


Ja sam ovdje isao naci svoj novi album Wishbone Ash - Live Dates, sa desne strane imate opciju "Add to Collection" i tako slazete svoju kolekciju.

Ono sto je vazno za svakog kolekcionara gramofonskih ploca - stanje, stoga Discogs ima opciju odabira stanja gramofonske ploce (ili CD-a):
Naravno, Mint (M) oznaka je za skoro novu plocu, a Bad (B) je oznaka za iznimno losu plocu. Na taj nacin mogu sloziti svoju kolekciju i vidjeti koji su albumi losi a koji dobri kako bi ih zamjenio.

Tu je takodjer opcija prodaje i kupovine glazbe i filmova, pa primjerice nesto iz svoje kolekcije vrlo jednostavno mozete prodati.
Ono sto ce se svidjeti mnogima je da mozete dodati svoju verziju Albuma, primjerice imate album od Iron Maidena ali Jugoton varijantu koje nema na popisu. Tada postajete "Contributor" na Discogs.

Na kraju, svoju kolekciju mozete lako exportati u .csv dokument koji otvarate sa Excelom.

Ukoliko nisam napomenuo, Discogs sluzi za slaganje svih kolekcija, od DVD filmova, CD albuma i gramofonskih ploca.