Što je novo na blogu?

Vijesti iz Facebooka - "It’s now Easier to Administer Promotions on Facebook"


Facebook je objavio nova pravila za organiziranje nagradnih igara i u dobrom wordingu, nagradnih natjecaja. Ova vijest je dosta uzburkala vode community managera kao i onih tvrtki koje se bave izradom Facebook aplikacija kroz koje se moglo nagradjivati fanove temeljem glasovanja ili njihovih komentara.

Od danas je moguce koristiti Facebook opciju "Like" kao sistem za glasovanje. Stoga primjerice, ukoliko pokrenete na svojoj fan stranici nagradnjacu u kojoj komentar s najvise "lajkova" osvaja nagradu, sada mozete koristiti Facebook opciju "Like".

Takodjer mozete nagradjivati komentare i lajkove na vase statuse kao i poruke poslane u inbox vase fan stranice. Ono sto i dalje nije moguce, odnosno prema Facebook pravilima se ne smije, je nagradjivanje temeljem Share opcije. Stoga i dalje "Sheraj ovu fotku kako bi osvojio novi iPad" ne drzi vodu.

Pravila pronadjite na ovom linku:  It’s now Easier to Administer Promotions on Facebook

Osobno misljenje o ovoj promjeni pravila:

Prvenstveno smatram da Facebook ovime testira porast interakcija na samoj stranici. Istina, kroz aplikacije Facebook je zaradjivao novce, no Facebook zaradjuje novce i kroz promovirane postove, ukoliko su to promovirani postovi za nagradnu igru koja odnosi lajkove, interakcija na Facebooku raste. Korisnicko iskustvo je jace na samom Facebooku nego u 3rd party aplikaciji, pa se time samo iskustvo pojacava.

Sto ce to donijeti Facebooku, vidjet cemo kroz nadolazeci period. Sto ce to donijeti proizvodjacima Facebook aplikacija? Po meni apsolutno nista, nastavit ce se na njima radit kao i do sada. Zasto je to tako? Do pojave Facebook aplikacija, kada su se nagradne igre odrzavale na nacin da fotografija koja dobije najvise "lajkova" osvaja nagradu, onda se pojavilo mnogo korisnika iz Vijetnama, Koreje, Kambodje, Kazahstana itd.. koji su Peri Pericu iz Novom Zagreba lajkali njegovu fotografiju na fan stranici pizzerije iz Zagreba.

Shvacate sto zelim reci, manipulacija i otvaranje laznih profila je bila iznimno velika. Kroz aplikaciju to nije bilo moguce, odnosno kontrola je puno bolja.

S druge strane, sto tocno vas brand/proizvod/usluga dobiva sto neki Pero Peric ima 342321344 lajkova na svoj komentar? Kako konvertirat broj lajkova u broj prodanih proizvoda i time vratit ulozenih X eura/kuna/dolara u Facebook?

Osobno nikada nisam volio sistem nagradjivanja na "lajkove" vise sam volio inovativne sisteme nagradjivanja cime je brand profitirao na nacin da se pozitivna prica sirila o njemu. Jedan od meni boljih primjera krsenja Facebook pravila je bila IKEA:Stoga bez obzira na pravila, razmislite sto je ono najvrijednije za vas brand da se siri dalje i sto time dobivaju vasi fanovi i kako oni postaju vasim kupcima.