Što je novo na blogu?

Želite li u Rusiju? Yandex je prvi korak!


Da je Rusko trziste specificno, saznao sam onog trenutka kada sam za Ruski TUI isao drzati social media radionicu. Dojmove o putu u Rusiju mozete procitati u mom blog postu "Moj put u Moskvu". Osim sto Facebook nije toliko popularan u Rusiji kao VKontakte, tako i Rusi ne Guglaju, vec Yandexiraju. Yandex ima oko 60% svih pretrazivanja u Rusiji, dok je Google na "sigurnih" 25%, ovako je bilo prije skoro 2 godine, a Yandex sve vise raste. Svi znamo kako je Hrvatskoj Rusija iznimno zanimljiva i popularna, stoga pristup internet marketingu je nesto drugaciji. Vodjen time, popricao sam s kolegom Damirom Podhorskim iz tvrtke Escape (u kojoj i sam radim od nedavno), jedinom Yandex autoriziranom agencijom u ovim prostorima o mogucnostima oglasavanja na Yandexu.


Damir mi je dao nekoliko odgovora o Yandexu i mogucnostima Yandexa za oglasivace iz Hrvatske.


1.Koliko je tesko bilo doci do statusa Yandex Authorized Agency?  

Nije komplicirano, ali nije niti jednostavno. S obzirom da smo već imali pokrenutu kampanju na Yandexu za TUI.ru, certifikacija je zapravo bila samo formalnog karaktera. A u trenutku certifikacije imali smo i nešto klijenata ih Hrvatske koji se se oglašavali na Yandexu u Rusiji, što je ekipi iz Yandex bilo zanimljivo pa su nam maksimalno pomagali u postupku certifikacije.

2.Yandex vs Google? U smislu samog sistema oglasavanja i naplate.

Google AdWords sustav je kao space shuttle. Masa gumbića, lampica, pokazatelja, indikatora i sl. Yandex je kao traktor. Gas, kočnica, brzine i brzinomjer. Ali rezultati koje za određene kampanje ostavarujemo na Yandexu su višestruko bolji nego recimo na Googleu, tako da mjerilo uspjeha u ova dva oglasna sustava definitivno nije njihova kompleksnost.

3.Da li su domace tvrtke prepoznale prednosti Ruskog trzista putem Yandexa?

 Domaće tvrtke za koje radimo kampanje na Yandexu su prvenstveno turistički kapaciteti. Njima je veliki problem bio uvođenje viza za ruske turiste. Ove godine Hrvatska je izgubila oko 70.000 - 80.000 ruskih turista. I to je zapravo ono što je napravilo daljnju kočnicu za oglašavanje na Yandexu. Dakle, nije da baš imamo sjajnu situaciju oko prodaje oglašavanja na Yandexu, ali definitivno je to tržište (Rusija) na koje pokušavamo pogurati naše klijente.

4.Koliko zapravo Yandex ima penetracije u Rusiji?

 Prema zadnjim podacima Yandex zauzima cca 70% tržišta u Rusiji. Dakle, 70% pretraga u Rusiji se događa na Yandexu, dok ostatak otpada na Google. No, imamo signale iz Rusije da su posjetitelji koji dolaze s tražilice Google kvalitetniji u smislu konverzije tj. kupovine određenih proizvoda ili usluga. Razlog tome je definitivno kredibilitet koji Google ima kao svjetski poznata tražilica.

5.Kako zapravo krece oglasavanje na Yandexu? Koji je postupak?

 Postupak za isti kao i kod Google AdWords-a. Prvo se planira i priprema kampanja, radi istraživanje ključnih riječi, budgetiranje, sastavljanje oglasa i sl. Jedina razlika je što je potrebno znati ruski jezik i ćirilica kako bi se sve to moglo napraviti prilagođeno za rusko tržište. Yandex postupno uvodi sve više funkcionalnosti tako da su i mogućnosti za optimizairanje Yandex kampanje sve veće.


Evo ga, ako zelite ici u Rusiju i oglasavati se, Yandex je prvi korak. Hvala kolegi Damiru na odgovorima o Yandexu. Damira mozete zapratiti i na Twitteru - @damirpod