Što je novo na blogu?

Puno fanova, kilavo oglasavanje


Nedavni video Australca Dereka Mullera koji je poceo kruziti internetom, opet je povukao pricu o fanovima, Facebooku i cudnoj statistici na Facebooku. Imat cete priliku pogledati video u trajanju od 9 minuta nesto kasnije, no da sumiram, za promociju svog video kanala, skocio je sa 2.000 na 70.000 fanova, i to standardnom metodom Facebook oglasavanja. Ne bih tu bio nikakav problem, da nije primjetio kako objave koje postavlja na tu stranicu nemaju nesto vecu reakciju kao kad je imao samo 2.000 fanova.

Dubljom analizom otkrio je da je dobio ljude iz Indije, Filipina i drugih zemalja, iako je zelio Veliku Britaniju, SAD i Njemacku.  Naravno, cijena klika u Indiji je puno manja od cijene klika u Velikoj Britaniji. Neaktivnost dovodi do problema dosega postova. Facebook je tu vrlo dobro napravio, barem po mome misljenju,  naime svaki post prvo prikaze odredjenom broju aktivnijih fanova, ako oni reagiraju, doseg samog posta raste, ako ne reagiraju, ostaje vam mogucnost promoviranja posta.

Fan ili "fan"?

Odlucio je uzeti drugu fan stranicu i oglasavati je samo zapadnim trzistima, gdje je dobio fanove iz SAD-a koji su puno toga lajkali ali nisu nista pametno napravili, time je donio vrlo brzoplet zakljucak, oglasavanje na Facebooku je gubitak novaca.

Davne 2011. godine napisao sam clanak "Social commerce" gdje sam isao pojasniti kako se moze vratiti ulaganje u drustvene mreze, odnosno da sam broj fanova nije vazan. Par godina kasnije, i dalje smo na istoj temi, posebice kod domacih brendova i tvrtki, gdje im je glavno mjerilo broj fanova. Sto je sasvim pogresno.Tko je zapravo fan?

Ili kako ga neki "strucnjaci" znaju nazvati "fun". Fan je korisnik besplatne drustvene mreze Facebook, koji je odlucio kliknuti "Like" na vasu stranicu, razlog klikanja je ljudski a cesto je:
- ocekuje popust od vas
- korisnik je vaseg proizvoda ili branda
- zeli dobiti vise informacija o vama
- svidja mu se sto objavljujete
- planira vas kupiti
- itd.....

Veliki hit dolaska do fanova je organiziranje raznih nagradnih igara i natjecaja, sto nije lose, no cesto zapravo dobivate samo one koji sjede kod kuce i zele nagrade.

KPI-jevi

Prije odlaska na Facebook, svatko se mora zapitati, sto zapravo zeli s time dobiti. Koji je njegov cilj, i postaviti ciljeve ispred sebe.
Primjerice:
- veca posjeta mojoj web stranici
- zelim da svi cuju za moj brand
- zelim vise prodavati
- itd...

Zatim, se svi pogube, krenu loviti fanove, i vrlo cesto zaborave na cilj ispred sebe, a to je onaj koji su definirali i postavili. Njega se drzite i biti ce sve ok.

Sve se da mjerit, alati poput Google Analyticsa su dostupni i vrlo ucinkoviti, a tu su i social media management aplikacije poput Anctu.

Stoga, ajmo ponoviti mantru:

Broj fanova ne znaci nista, broj kupaca/korisnika/ambasadora znaci puno.

Facebook fraud:

Skrenuo bih vam paznju na izvrstan clanak na Netokraciji, autorica je Mia Biberovic:
Jesmo li sada konačno shvatili da je broj fanova na Facebooku mjerilo – ničega?

I toplo preporucam da ga procitate!!

Meni osobno najbolji primjer osvjestenosti jednog branda kako broj fanova nista ne znaci, no broj iskonskih ljubitelja i kupaca znaci puno je Burger King iz Norveske koji je odlucio na drastican potez:


Za kraj, kad ponavljate mantru u glavi, osvrnut cu se na predavanja koja cesto drzim, mnogi me pitaju koji je kljuc dobrih objava, dobrih postova, zasto to nije slatka macka ili salica kave, vec mora imati neki smisao, moj odgovor im je uvijek isti:
Na Facebooku nikad nemojte objaviti nesto sto sami ne bi "lajkali" ili "sherali". 
Budite korisni, budite zabavni, budite zanimljivi, budite orginalni i na kraju, drzite se cilja ispred sebe, cilj nije broj fanova, nikad nije bio, nikad nece ni biti.
Pitanja? 
Tweetnite mi @zriha  ili se javite na Facebooku! :)