Što je novo na blogu?

Really Mark? Sad moramo placati i svaku objavu?


Facebook, nezaobilazna i uvjerljivo najveca drustvena mreza. Za korisnike besplatna, za brendove skoro pa besplatna. Facebook konstantno radi na izmjenama svog sucelja, oglasivackog mehanizma, dodaje i oduzima dodatne mogucnosti i slicno. Mozemo ga mrzit, no besplatan je za krajnje korisnike. 

Kako Facebook marketing ednostavno funkcionira? Prvo otvorite fan stranicu, tada organski (putem weba i svojih drugih kanala) prikupljate fanove, zatim pokrenete oglasivacku kampanju sa svrhom oglasavanja svoje fan stranice i prikupljanja fanova. Fan ce vas "kostati" iako ne volim tu rijec, u prosjeku od 0.05 do 0.10 EUR i vise (ovisi o kampanji, targetu itd..), to je trosak konverzije klika na oglas i postajanja fana. 

Uz to, trebate uracunati stalan trosak komunikacije i ispunjavanja svojih ciljeva na drustvenim mrezama, bilo da Facebook koristite za promociju proizvoda, podrsku korisnicima ili nesto trece. 
Sada kada ste potrosili, odnosno ulozili u oglasavanje, dolazi vidljivost vasih objava. 

Vidljivost objava fan stranica ovisi o famoznom Facebook Edge Ranku, odnosno ovisi o mnogo faktora, poput:
- vrijeme objave
- interakcija korisnika (like, komentar, share)
- klikovi na link u objavi
itd..

Problem nastaje sto je Facebook odlucio taj organski, odnosno "besplatni" reach dodatno smanjit, na svega 1-2%, sto znaci da ukoliko ste ulozili da vasa fan stranica ima 16 milijuna fanova, po racunici od 0.05 EUR po fanu, to znaci da ste ulozili vrtoglavih 800.000 EUR
Facebook smatra da to nije dovoljno, stoga vase objave ce u najboljem slucaju na takvoj bazi vidjeti cca 160.000 fanova, ne 16 milijuna. 

Problem se nastati kod brandova sa 3.000 do 10.000 fanova, gdje cete objave lakse prosiriti telefonom nego objavom na Facebooku. 

Facebook - Apsurdistan - dvostruko oporezivanje

Osobno smatram ovakvu logiku Facebooka vrlo pogresnom, posebice ukoliko to usporedim sa Newsletterom. Naime newsletter bazu prikupljate na razne nacine: ljudi vam ostavljaju mailove na webu, na eventima i slicno. Zatim kada saljete newsletter obzirom na velicinu baze, ponekad je to besplatno, ponekad to morate platit, no nema dvostrukog naplacivanja. 

U slucaju Facebooka govorimo o posebnom "porezu" koji ce se naplacivati svaki puta kada se zelite obratiti zajednici koju ste prikupili na nacin da ste vec platili Facebooku oglasavanje.

Sto ce se dogoditi?

Veliki brandovi ce ostati, mali brandovi ce razmislit prije nego sto uloze desetke tisuca EUR u oglasavanje i zatim jos toliko u objave koje zele da njihovi fanovi vide. U ROI analize ce se morati ukljuciti i trosak objave. 

Zakljucak

Smatram da ce Facebook i dalje ostati najveci, no marketinski, ovakav potez im je potpuno krivi,. Otjerat ce manje brandove koji su upravo zahvaljujuci Facebooku mogli mjeriti svoj povrat investicije u Facebook marketing, a velike ce natjerati da dodatno placaju, gdje ce mozda financijski neke druge stvari uskratiti.

Problem je sto Facebook gubi povjerenje kod oglasivaca, jer svi koji su prije dosta novaca ulozili u oglasavanje i komunikaciju su ocekivali da nema skrivenih troskova, no Facebook ih je odlucno demantirao i odlucio smanjiti reach.