Što je novo na blogu?

Kako UTM tagovi mogu pomoci u PR-u


Posao stručnjaka za odnose s javnošću je danas postao vrlo opsežan. Mjerenje i evaluacija u odnosima s javnošću postaje biti sve važnija. Sve se mjeri, posebice od kada smo počeli više konzumirati online medije a manje offline medije. To se odražava u generacijama koje tek sad postaju aktivne u svijetu u kojem se nalaze, te generacije zaobilaze tiskane medije, manje gledaju TV, a još manje slušaju radio. Oni konzumiraju sadržaj on-line.

Priopćenje za medije

Kako napisati priopćenje za medije, odnosno za on-line medije, najbolje je opisao Nebojša Grbačić prije 2 godine - Kako napisati PR objavu koju će vam objaviti Netokracija i svi ostali prokleti portali: 10 zlatnih pravila . Nažalost mnogi se toga ne drže, tako da preporučujem svima da pročitaju ovih 10 zlatnih pravila.

Danas u 99% slučajeva, svoje priopćenje šaljete e-mailom, tamo se nalaze nekakvi privitci (fotografije), priopćenje za medije (poželjno u word formatu) i ono što je najvažnije - linkovi. Linkovi su sve, oni donose posjetitelje na vašu web stranicu. A posjetitelji su važni.

Kako izmjeriti koliko je vaše priopćenje bilo uspješno, i koliko je linkova objavljeno po raznim portalima?

Odgovor su UTM tagovi i Google Analyitcs. 

URL Builder

Prije slanja priopćenja, potrebno je posjetiti web stranicu: URL Builder.

Tada će vas dočekati ovakva stranica:Website URL - ovdje ćete staviti link na stranicu koji je vama važan i koji ćete komunicirati u priopćenju.
Campaign Source - za vlastitu evidenciju, ovdje možete upisati ime kampanje - ja sam stavio Press Release
Campaign Medium - ovdje napišete zapravo medij na kojem ćete proširiti svoj link, u slučaju priopćenja, stavio sam E-Mail , jer priopćenje šaljemo E-Mailom.
Campaign Name - ovdje ćete napisati ime kampanje - datum priopćenja ili nešto slično. Za primjer napisao sam - Objava_za_Medije_X.X.2014.

Zatim ćete kreirati link klikom na Submit i dobiti ovako nešto:
http://lspr.hr/lspr-programi/lspr-diploma/?utm_source=Press%20release%20&utm_medium=E-Mail&utm_campaign=Objava_za_Medije_X.X.2014.

Što ste zapravo dobili s time?

Kada ćete pratiti analitiku svog weba, putem Google Analyitcs, u opciji Acquisition - Campaigns će se prikazati posjete sa PR kampanje koju ste imali, ondje će pisati: Objava_za_Medije_X.X.2014.


U ovom screenshotu imate prilike vidjet primjere kampanja: LSPR Napredni certifikat - SEM; LSPR Search... itd..

Obzirom da linkovi sa UTM tagovima izgledaju nepregledno i veliko, taj isti link možete provuč kroz neki od servisa za skračivanje linkova, poput bit.ly. 


Tada dobijete skraćenu verziju linka koji izgleda poput ovoga:

Još je bolje kada ga upakirate u rečenicu - LSPR Diploma Odnosi s Javnošću i Upravljanje Reputacijom.

Ukoliko ovu mogućnost još niste koristili, moja preporuka je da počnete koristiti i pratite uspješnost svojih medijskih objava.