Što je novo na blogu?

Vespa putovanja: Pula - Trst
Prošle godine smo se oprostili od "stare" Vespe LX 125 i uskočili u veću i jaču  Granturismo 200L. Vespa LX 125 ccm je izvrsna za jednog vozača no Ana i ja smo željeli zajedno putovati na Vespi, tako smo ove godine Vespu iskoristili maksimalno. Iako je moj put na Vespi počeo u Osijeku, u ovom blog postu ću se osvrnuti na naše putovanje od Fažane (Pula) do Trsta.Oduvijek mi je želja bila provozati se Vespom cestama Italije. Prvi grad i najbliži nama koji smo odabrali je Trst. Iako je Trst tranzitni i shopping grad, on skriva puno više nego što smo očekivali. Rutu smo planirali tako da izbjegnemo autocestu i što više se vozimo uz more. Kako smo ostali spavati u Trstu, morali smo pažljivo pakirati stvari. Od tehničkih stvari (osim obaveznog alata), uzeo sam još po 250 ml motornog ulja i 250 ml rashladne tekućine.Ruta:Krenuli smo oko 08:30 ujutro. Prvo stajanje i jedini problem koji smo imali na putu zadesio nas je već u Poreču gdje sam slučajno u odmaranju na benzinskoj postaji otkrio vijak u zadnjoj novoj gumi. Uz pomoć Googlea i poziv vulkanizeru, naišli smo na srdačnog mladog vulkanizera u Poreču koji je odmah uskočio u pomoć.
Guma nije bila za krpanje, a problem se nastavio kad smo saznali da bi nova guma trebala doći iz Zagreba tek iza 14:00 što nam nije odgovaralo. Brzom intervencijom, vulkanizer je našao dobru rabljenu gumu, koja je bila bolje rješenje nego krpanje i čekanje, te nas je brzo "pokrpao".Granica i Slovenija

Prelazak granice je bio brz, iako je gužve bilo, za Vespu i nas dvoje problema nije bilo, a sama kontrola na granici je bila pro forme. Tako da smo ubrzo nastavili kroz Sloveniju prema našoj destinaciji - Trstu.U Kopru sam modificirao rutu i odlučio da krenemo prema Muggia (nažalost nije prikazano na karti), tako da smo išli cestom oznake 406, prvo prema Ankaranu a zatim Muggiji, jer je to predivna cesta uz obalu.
Trst (je naš)

Dolazak u Trst je bio posebni događaj, na prvom semaforu u gradu smo dobili thumbs up jednog vozača motora, a do nas u kamionu je bio naš čovjek koji nam je pomogao sa smjerom kretanja.

Vožnja po Trstu:Smještaj u Trstu sam našao preko bookinga, trebalo nam je samo mjesto s kupaonicom i velikim krevetom, jeli smo u gradu.Tako da je Bed & Breakfast opcija bila najbolja. Prema raznim ocjenama, odlučili smo se za B&B Guerrero (http://www.booking.com/hotel/it/guerrero.en-us.html) koji je dobro pozicioniran u gradu. Noćenje s doručkom za Anu i mene svega 49 eura (plaćanje u cashu).

Ugodna atmosfera i mali obiteljski business su ono što B&B Guerrero nudi, tako da nam se svidjelo, iako smo samo prespavali tamo.Ana je na ovom putovanju dobila nadimak "The Navigator", jer smo odlučili na stari način se navigirati ulicama Trsta, običnom kartom. Dobra sjedeća pozicija i moja leđa su joj poslužila kao stol, a moje je bilo samo da govorim ulice. :)

Ako se izgubite, ljudi su vam voljni pomoći,a imali smo i zgodu s traženjem Burger Kinga, gdje smo obišli obalu Trsta nekoliko puta i nismo mogli pronaći smjer, kada smo se zaustavili uz policijsko vozilo Ana je otišla pitati za smjer, policajac ga nije znao, no kontaktirao je centralu i javili su mu adresu pa nam je pokazao kako doći do Burger Kinga. Također ukoliko se zagubite, pitajte taxiste, većina priča hrvatski/slovenski/spski.

Što se može vidjeti u Trstu?

Mi smo posjetili 3 lokacije:
Egipatski muzej
Castello di San Giusto
Grotta Gigante 

Egipatski muzej je predivan, posebice jer mnogi ne znaju da se tamo nalaze i prave mumije. 


Castello di San Giusto je vrlo ocuvana tvrđava sa mnogo oružja. Tako da sam tamo potpuno uživao. Do svake lokacije smo dolazili Vespom, a ukoliko ste automobilom, parkirajte dalje i hodajte, ponekad zna biti gužva. Sa tvrđave imate predivan pogled na Trst.Grotta Gigante me se posebno dojmila. Ovo je jedna od najvećih spilja na svijetu, visoka je preko 100 metara i dugačka oko 130 metara. Nešto što se treba doživjeti u živo.
U spilji je stalna temperatura od 11 C, stoga nije prigodno ići u japankama. Ostalo možete saznati na njihovoj web stranici: http://www.grottagigante.it/page/grotta

Ulazi u muzeje su između 10 eur i 15 eur, zanimljivo je da do 26 godina su cijene jeftinije.Da sumiram naše putovanje. Trst je predivna lokacija, vrlo blizu a nudi puno zanimljivosti. Hrana je ok, cijene su nešto više nego kod nas. Road trip s Vespom je izvrstan, već imamo u planu druga putovanja, posebice bi voljeli proći Italiju.

A sada još par fotografija (imamo i snimljene video materijale, no trebam ih postavit na YouTube).