Što je novo na blogu?

Samogradnja - Windows 8.1 HTPCHTPC odnosno - home theater PC je uređaj u kućnom multimedijalnom sustavu koji je postao predmet debata. U doba Smart TV-a, pitamo se da li nam je potreban HTPC? Za većinu korisnika nije potreban, HTPC je nepotrebna investicija ako je mislite koristiti samo za gledanje raznih filmova i pokoji YouTube video.

Iako mi je primarni izvor zvuka u audio sustavu gramofon, ipak imam poveću kolekciju high-fidelity pjesama (posebice zahvaljujući mom prijatelju
Nebojši Uglješiću), zato sam krenuo gledati HTPC rješenje, zahtjevi su bili:
- mogućnost reprodukcije 1080p HD slike
- kompatibilnost sa MusicalFidelity M1DAC-om (info)

Zašto HTPC?

Budžet do 2.000 HRK, i s tim budžetom sam imao u planu Intel NUC kao elegantno i integrirano rješenje, problem je nastao kada su mi kolege sugerirale da za tu cijenu mogu dobiti puno jaču konfiguraciju, samo je moram složiti. Da budem iskren, zadnji puta kada sam slagao konfiguraciju, još nije postojao HDMI. No to me nije obeshrabrilo, a imao sam i pomoć, Jerome ima iskustva u slaganju konfiguracija. 


Tako sam odabrao ove komponente:Izbor ploče je bio jednostavan, Q1900 je mala ploča koja na sebi sadržava Intel Quad-Core Processor J1900 i u tome je već povoljnija od Intel NUC rješenja. Također ima i Fanless Design, što znači tiši rad HTPC-a, a to je jedna od najvažnijih stvari u HTPC svijetu.

Microsoft Wireless All-in-One Media Keyboard - 290 HRK


Vrlo je važno odabrati kontrolu nad HTPC-om, ja sam tradicionalniji, stoga uvijek dajem prednost tipkovnici nad bilo kakvom daljinskom upravljaču. Ova povoljna i zanimljiva tipkovnica me iznenadila, zapravo sam želio uzeti Logitech K400 tipkovnicu, no rješenje iz Microsofta nije loše i uz to je povoljno.

Linkworld 920-01C2121-200W - 400 HRK


Također, vrlo je važno gdje ćete smjestit komponente, to je baza cijelog HTPC-a, ja sam naišao na lijepo i jeftino kućište Linkworlda, sa ugrađenim napajanjem od 200W, taman za ploču, hard disk i sve što je potrebno. 


RAM - Kingston DDR3 4GB 1333MHz - 350 HRK

Ispod 4GB RAM-a nema smisla gledati, posebice za Windows 8.1 operativni sustav. Stoga tu nema puno izbora, osim gledanja povoljnije cijene. 
Hard disk sam imao iz starijeg računala, za glazbu i filmove nema potrebe za SSD diskom.

Ukupna cijena - 1.740 HRK za usporedbu, Intel NUC Celeron kit, bez RAM-a i hard diska je 1.400 HRK, uz to s tipkovnicom, cijena je tu negdje, s time da je konfiguracija ograničena na procesor od 2 jezgre i slabiju grafičku karticu.

Slaganje HTPC-a


Iako je malo, kučište ima dovoljno mjesta za malu ploču, uz to ima i jedan veliki utor 5.25 za Blue Ray što mi je sljedeći korak u nadogradnji.

Stavljanje hard diska s donje strane na nosače, disk ima dovoljno prostora za disanje. Odabrani disk je Segate 250 GB na 7200 rpm, uz njega će na HTPC biti spojen i eksterni disk preko USB 3.0 porta. 

Jerome si je dao truda i pažljivo slagao kablove, da sve bude uredno.


Hard disk - checked
RAM - checked (testirali smo dvije pločice da bude 6 GB RAM-a no nisu radile kako treba, pa smo ostavili 4 GB)
Sve spojeno - checked

Sad nam je preostalo instalirati OS - Windows 8.1 i spojiti na Musical Fidelity M1DAC.

Instalacija OS-a u tijeku, Microsoftova tipkovnica se pokazala kao kvalitetno riješenje.


Onaj osjećaj kada imate sliku nakon slaganja i šarafljenja. :) 
Na HTPC sam instalirao:

Foobar2000 - najbolja aplikacija za slušanje glazbe, i još k tome besplatna 
BS Player - za reprodukciju videa 
Popcorn Time - još se navikavam na ovakav način gledanja 
Kodi - još mi ostaje testiranje Kodi-ja kao upravljanje media centrom

Što dalje?

Ideja mi je nabaviti jeftine old school igrače kontrolere, i instalirati emulator na Kodi kako bih u dnevnoj sobi igrao stare Atari i C64 igre. O tome u novom blog postu.
Također koristan eBook na koji sam naišao za nas njubove u HTPC svijetu - HTPC book 2015 edition

Finalni HTPC: