Što je novo na blogu?

Za Valentinovo si poklonite zdravo tijeloMrzim zimu, ne zbog toga što je hladno, već i zbog toga što se nekako uljenim. Također tu su blagdani s nezaobilaznim delicijama i jednostavno finom hranom koja se ne odbija. I to može postati problem, posebice kada uđeš u fazu od 30 do 40 godine svog života. Da sam star, neki dan sam to shvatio kada sam išao zbrajat koliko se dugo bavim sportom, došao sam do preko 15 godina. Od ragbija do ringova, jedno od nezaobilaznih mjesta mog bavljenja sportom je bila i teretana

Slobodno mogu reći da sam tamo većinu svog društveno studentskog života proveo. Neki su petkom išli van, ja sam znao odrađivati treninge do 22:00 i još ostajati na ugodnim razgovorima nakon treninga. Tako sam se nakon dosta duge pauze (čitaj lijenosti) odlučio opet bacit u formu, ovaj puta vježbati ne radi sporta, nego radi sebe. Prvi puta sam odlučio ući u teretanu i raditi po vlastitom programu, temeljenom na iskustvu i razgovoru s mnogim profesionalcima. 

Zato sam vam odlučio nešto predložiti, da si za Valentinovo umjesto večera i slatkiša, poklonite zdravo tijelo. Sjetimo se samo one stare latinske izreke, u zdravom tijelu je zdrav duh, a većina prijatelja koje poznajem imaju dosta opasan posao, a to je da sjede i preko 8 sati dnevno. To je vrlo opasno za naše tijelo, posebice kako starimo. Neaktivnost ubija. Kolege su mi podijelile zanimljivu studiju objavljenu na stranicama BBC-a - Inactivity 'kills more than obesity'


Neaktivnost 


Neaktivnost je opasna, to znači da se probudimo ujutro, nakon doručka koji bi trebao biti zdrav, sjedamo u automobil, odlazimo na radno mjesto gdje sjedimo za računalom, malo se prošetamo na ručak, zatim provedemo ostatak dana za stolicom. Kasnije kada dođemo kod kuće, opet mirujemo. To radi većina. I bez obzira što unosili, stvaramo opasne masne naslage, ne samo da su estetski već i zdravstveni problem. 

Stoga, poklonite si zdravo tijelo, budite aktivni. Također, jeste li znali da vježbanje oslobađa hormon užitka endorfin? Zato osjećamo sreću i veselje. Naravno nakon što nas prođu upale. Inače protiv upala se borite magnezijem i istezanjem, i ponekim Andolom. 

Zato mrzim zimu, po toplom vremenu sam na biciklu, aktivniji sam vani jer mi je ugodnije. Zimi to nije tako, no nakon što sam otkrio novu motivaciju za vježbanjem, i dobro društvo (Jerome), jednostavno vježbanje je postalo sastavni dio druženja i aktivnosti. Tako umjesto da nakon posla Jerome i ja sjednemo na kavu u bezbroj zadimljenih kafića, mi odemo u teretanu, popričamo i odradimo trening. 
Jerome i ja poziramo u XXL fitness teretani

Probajte i vi! Stanite s druženjem po kafićima i ispijanjem kava u zadimljenim prostorima, družiti se možete i na "čudim" mjestima poput teretane. 

Krenite s osnovnim stvarima, ako niste dugo vježbali, onda krenite polagano. Zajedničko penjanje na Sljeme može biti romantično i izazovno za vaše tijelo. Uz to friški zrak na Sljemenu je lijek za sebe. Obucite kvalitetne i ugodne tenisice, odjenite nešto ugodno i toplo te slojevito. Obavezno provjerite vremensku prognozu i temperature zraka na Sljemenu, ne u Maksimiru.  

Penjanje u dvoje ili u društvu je uvijek zabavno, a uz domaći špek, kruh i neko meso, zna biti i zabavno. 

Uz to, krenite s kratim vježbanjem doma. Moj prijedlog je jednostavna (ok, nije jednostavna no za Cross fit ekipu je) cross fit vježba

10 sklekova 
10 trbušnjaka 
10 čučnjeva 

I zatim spuštat od 10 do 0. Bez stajanja. Vježba će vam oduzeti maksimalno 30-tak minuta, a s njom ćete napraviti sve. Eh da, ne zaboravite, nakon treninga, magnezij je vaš prijatelj. 

Hvala prijatelju Sashi Novaku, cross fit instruktoru koji mi je ovu vježbu prošlo ljeto pokazao, umro sam skoro. 

Sretno vam Valentinovo, i svima vam želim lijepo i zdravo tijelo! 


Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.