Što je novo na blogu?

Vikend kuhanje - idealna prilika za eksperimentiranje i druženje

Vikende obožavam iz nekoliko razloga, osim što imam vremena raditi na raznim projektima, brinuti se za mobile-place.info i mozgati oko rentashopper.com ipak najbolji dio dana mi je ručak. Moram vam priznat nešto, veliki sam ljubitelj mesa. Tako da često ne dopuštam Ani (@anapriha) da bilo što radi u kuhinji kada je meso u pitanju. Bilo da je ručak ili kasnija večera s prijateljima, obično sam taj koji se mota po kuhinji.

Dobro pripremljen obrok je više od same hrane, to je jedan proces koji završava tako da se okupimo oko stola i razgovaramo. Tjedan i Anu i mene forsira da ne stignemo sjesti i jesti, Ana je na svojoj strani i u svojim obavezama a ja u svojim. Dok smo dijelili ured, još smo imali kratki ritual zajedničkog ručka, no sada kada smo odvojeni, vikend je najbolji dio tjedna u kojem možemo nešto zajedno pripremati i kasnije u tome uživati.

Ana ima važnu ulogu u kuhinji dok kuham, ona je tzv. mali od kužine, mali od palube. Side kick, koja mi dodaje posude, noževe i sve što je potrebno dok su meni 90% vremena ruke tako zaprljane da ne smijem ništa taknut. :)

Volim začine, no kada ih biram, najviše biram mediteranske začine, a top 3 su mi: Bosiljak, Ružmarin i Mažuran. Trudim se u dućanu kupiti svježe začine, no koliko god se trudim, ne traju mi dugo, stoga mislim da ću potražiti sjeme i sam zasaditi ta tri začina. No kad imam svježe, onda miješam svježi sa suhim začinom. Slavonija me je također naučila o paprikama, crvenim, finim i mljevenim, a i paprika je zdrava, pa često koristim i papriku u pripremi mesa.

Meso, i tako smo došli do glavnog sastojka obroka. Obrok bez mesa, nije obrok.To je barem moja filozofija. A kad biram mesa, onda mi lista najboljih mesa ovako izgleda - Beef Steak, Rump Steak, Svinjski vrat, Svinjski but.

Dijelovi najfinijeg goveda - Angus Beef

Za temu ovog posta, odabrao sam Beef steak, zreo, kupljen kod lokalnog mesara (Grašo na Laništu) kojeg preporučujem da posjetite (hvala Nenade na preporuci). Ima fini beef steak i cijena mu je cca 160 kn za 1 kg. Ako radite za dvije osobe, onda je 500 g sasvim dovoljno, ako su to dva malo jača momka, onda je preporuka 500 g po osobi.


E sad dolazimo do recepata, no mantra Beef steaka (po naški bifteka) je jednostavna, meso mora biti zrelo (idealno od goveda - krave, ne juneta) te prije pripreme (to prakticiram za sva mesa), mora biti na sobnoj temperaturi. Ako ga izvadite iz hladnjaka i odmah na visoku temperaturu, meso ima tendenciju da se stisne.

Marinada

Marinadu za ovaj biftek sam odabrao kao mix okusa Mediterana. Uzeo sam dovoljno veliku vrećicu za zamrzavanje, u nju sam stavio malo maslinovog ulja, tek toliko da se dobije masnoća, nakon toga sam stavio: Limun (iscijeđen), bosiljak, ružmarin, sol (Himalajska - preporučujem) i papar u zrnu. Zatim sam stavio unutra meso, i fino ga izmasirao s marinadom i ostavio dan prije da se opusti i odleži.

Marinada u pripremanju
Mariniran Beefsteak
Za prilog sam odlučio standardni krumpir, ispečen u woku. Krumpir preporučujem domaći (mi imamo izvrstan mali OPG u blizini koji nam je postao izvor povrća i voća), operite ga (ostavite koricu) i nakratko ga prokuhate.

Marinada za krumpir je jednostavna - crvena paprika, sol, bosiljak, ružmarin i papar. Umiješate krumpir nakon što ste ga fino izrezali na sitne kockice u marinadu i pustite da malo odleži. Zagrijete wok i pečete krumpir dok ne dobijete fino hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost.

Marinada za krumpir
Kako pečete meso? 


Kako želite, odnosno da li želite slabo pečen, srednje pečen ili jako pečen. Toliko minuta zapečete na visokoj temperaturi jednu i drugu stranu (ja koristim roštilj tavu koju pustim da se zagrije na maksimalnu temperaturu, važna je temperatura mesa, ona se kreće između 50C i 70C (koristite onaj termometar koji se upikne u meso).Ovaj puta samo kratko zapečete bifteke na tavi i zatim ih stavite u unaprijed zagrijanu pećnicu (200C) i pokrijete s kolutićima luka, tu pustite da se još zapeče koliko vam odgovara.

Uz to, složite nekakvu salatu, to je Anin posao, ja se ne razumijem pretjerano u “travu”, i odaberite piće. Kada sam na jakom bifteku onda volim kombinaciju finog crvenog vina i Coca Cole (Cola mi baš fino sjedne nakon tako obilnog ručka).
Također, moja preporuka je da upratite ovu ludu ekipu na YouTubeu s izvrsnim mesnim receptima - BBQ Pit Boys, ja ih pratim i često mi daju zanimljive ideje za isprobati.Disclaimer - ovo je moj recept, isproban i po meni ukusan, na vašoj je odgovornosti hoćete li ga slijediti ili ne. Moj savjet je da se igrate s okusima i mesom, probajte nešto novo, najgore što se može dogoditi je da sve završi u kanti za smeće a vi jedete naručenu pizzu, nije ni to najgore, važno je da vas ručak i to vrijeme zbliži.

Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.