Što je novo na blogu?

Zašto ne volim trčati


Trčanje, moje pitanje vama je zašto trčite? U nazad par godina kod nas se pokrenulo puno škola trčanja, većina brandova je tu vidjela dobar opportunity da napravi kvalitetan product placement, i to potpuno podržavam. Trčanje je zdravo, i iako je naslov zašto ne volim trčati, ipak to ne znači da se ne volim kretati, i zašto mislim da je kretanje jako važno

Ne volim trčati zato jer sam se natrčao u životu, sad kad sam prošao 30-tu jednostavno ne mogu pronaći dovoljno dobar motiv da trčim. S ozbiljnim trčanjem sam se prvi puta susreo kao klinac, kad sam počeo trenirati ragbi. Sjećam se trenera, Rus smo ga zvali, davao nam je jedan krug za drugim po cijelom terenu. Trčanja mi je bilo preko glave, svaki drugi dan, a kasnije i vikendima. Kad sam počeo trenirati MMA, smanjio sam i trčanje.

Trčanje smatram važnim djelom kondicijske pripreme, no ne volim ga. Evo, prijatelji koji me znaju, znaju da najviše volim trčati na traci, u zatvorenom, gdje imam potpunu kontrolu nad okruženjem u kojem trčim. Moj savjet vam je ako ste krenuli u teretanu, pripremati se za ljeto 2015. da ne zaobilazite traku za trčanje, to je vrlo podcijenjena sprava koja može biti vrlo korisna. Posebice ako dugo niste trčali. Na traci si možete jednostavno zadati ciljeve koje iz treninga u trening ispunjavate. 

Kada sam nakon dulje pauze ponovo počeo trenirati, krenuo sam sa skromnih 1 km, nakon toga, kao sustav zagrijavanja povećavao sam brzinu i sam nagib.
Tako da sam složio ovakav program:

500m – brzina 9 km/h – nagib 0
500m do 1000m – brzina 10 km/h – nagib 0
1000m do 1500m – brzina 6 km/h – nagib 15
1500m do 2000m – brzina 10 km/h – nagib 0

Ovakav program koristim u teretani za zagrijavanje, prije samog vježbanja. Osim što je dobro za noge (znate onu staru, never skip a leg day) , dobro je i za samu aerobnu kondiciju. I zaboravite one glupe sprave, traka za trčanje je sve što vam treba. Prednost trčanja u teretani na traci je što ne ovisite o vremenskim prilikama i ne izlažete se mogućim prehladama.Također ono što sam naučio od trkača, sve je u tenisicama i zagrijavanju. Nije važno čije su tenisice, važno je da su vama udobne, da ih uopće ne osjetite, uz dobre tenisice, obratite pažnju i na kvalitetne čarape, ne bi vjerovali koliko loša čarapa može utjecati na stanje vašeg stopala.

I za kraj, pazite na zglobove, koljena, tetive. Ako ste u kategoriji poput mene (30+ godina i 90+ kg) i nemate tijelo kao profesionalni trkač, krenite lagano i oprezno.

Da, sad kad bolje razmislim na kraju ovog članka, baš ne volim trčati, zato apeliram na vas, krenite se baviti svojim tijelom, ako je to trčanje, krenite što prije!


Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.