Što je novo na blogu?

Kako biciklom na SljemeIz mog predzadnjeg blog posta se moglo jasno zaključiti da ne volim trčanje, no zato jako volim biciklizam. Zavolio sam vožnju po prirodi još prije 10-tak godina, kada sam si kupio prvi MTB, model GT Agressor

Jedan od prvih izazova je bio popesti se na Sljeme. I upravo ovaj blog post pišem s razlogom da podijelim s vama svoja prva iskustva, i odgovorim na česta pitanja koja se postavljaju kada prvi puta idete na Sljeme s biciklom.

Pripreme

Prvo i osnovno, možete biti u jakoj kondiciji, plivati, vježbati, voziti 20 krugova oko Jarunskog jezera, no vjerujte mi, to vas ne čini spremnim za uspon na Sljeme.

Zapravo ništa vas ne čini spremnim za uspon na Sljeme, ako ste preko 90 kg, i imate bicikl srednjeg ranga (oni skupi karbonski čak i pomažu u težini). No ipak, vrijedi se pripremit, jedan od najboljih načina je popularna Dotka, odnosno staza na Dotrščini. 

Prvi puta sam mjerio stazu 21.04.2011. :
Radi se o jako lijepoj single track stazi od cca 10 km, pola uspona, pola finog spuštanja. Jer ako se prvi puta penjete na brdo, osim što ga morate savladat u usponu, morate se i sigurno spustiti dolje.


Kolega Hrvoje Mihajlic je napravio izvrsnu snimku cijele staze:Za Dotku vam trebaju biciklističke, lagana majica (ovisno o godišnjem dobu) i voda. Možete doći direktno tamo biciklom ili se parkirate automobilom u blizini i odvozite stazu. Idealna je kao after work vježba, jer ne oduzima puno vremena.

Sljeme

E sad dolazim do ozbiljnog penjanja - Sljeme. Ako ste ove godine kupili MTB, odlučili se malo voziti, prvo nabavite još opreme. 

Ruta do Sljemena i nazad ako krenete od Dotrščine je otprilike 40 km, što se dijeli na cca pola uspona i pola silaženja. Možete krenuti kod Gračana, ili dijelom ceste gore, pa onda prema Šumarevom grobu kroz šumu. Zbilja ima raznih varijanti uspona, no ono što vas upozoravam, imajte na umu da na Sljeme idu i pješaci, odnosno planinari, stoga saftey first! Pazite na sebe i ljude oko sebe, nemojte divljati ako su staze pune planinara. 

Ovo je prva fotografija mene na usponu na Sljeme:


Nažalost ne znam točno kada je fotografirana. Od opreme sam imao biciklističke, laku majicu, dodatnu majicu za pokrit se (ako je rano proljeće, računajte da ako je u Zagrebu 15C da je na Sljemenu 10C i da je hladno iči nizbrdo), te obavezno rukavice.

Kaciga je isto važna, posebice pri spuštanju, kaciga glavu čuva, nema smisla da dodatno objašnjavam zašto ju je dobro imati. Također ako je ljeto, imajte nešto na glavi, posebice ako ste ćelavi kao ja, jer sunce zna omamiti, pri usponu, gdje nam se 100 metara čini kao 100 km. 

Od dodatne opreme, preporučujem da idete u grupi pa se lako dogovorite tko će što uzeti, primjerice priručni alat, set za krpanje gume, i pumpa za gume. E sad, ono što je mene najviše brinulo što ponijeti od hrane. 

Važno je lagano i doručkovati, nešto što vam neće teško pasti na želudac. Sa sobom je dobro imati cca 1 litru vode (lako se kod šumarovog groba nadopunite sa čistom izvorskom vodom), fine čokoladice od žitarica, u to ubrajam i gel - pun ugljikohidrata, a dobro je uzeti i banane. Zapravo važno vam je održavati nivo šećera, jer ako nema šećera u krvi, uspon postaje sve dulji i dulji.

Evo kako je to izgledalo prije koji dan:

Radite pauze kako vam odgovara, pijte tekućine i što je najvažnije, imajte svoj tempo. Nemojte pokušati loviti nekoga, ako ste zadnji (što je kod mene često slučaj), onda budite zadnji. Važno je da dođete gore.

Ako osjetite grčeve, siđite s bicikla, nastavite uspon pješke i gurajte bicikl. To je meni dosta često pomoglo, jer sam znao demotivirat jednostavno usred šume stat. Važno je da imate dobru ekipu koja motivira, daje dobar tempo i u kojoj se brinete jedini za druge.

Također kada dođete na vrh, preporučujem da pojedete nešto konkretno u jednom od raznih predivnih planinarskih domova. Moja osobna preporuka, grah, daje energije i potrebne proteine. :)

Pri spustu, budite pažljivi i imajte na umu da ako idete kroz šumu da pazite na pješake/planinare i pokoje pse. Također pripremite se na to da vas ruke mogu boljeti, spust kroz makadam i šumu je zahtjevan, važno je držati čvrsto volan, paziti na kočnicu i brzinu. Od 20 km/h do 40 km/h ako se otpustite, vrlo brzo dođete. 

Ako imate popularni V-brake, onda budite spremni da ako naletite na lokvu vode (a ima ih) da vas kočnice neće služiti kako bi trebale, ja sam to osjetio na svojoj koži u počecima. :)

I to je to, sretno! Ako vam treba društvo, tvitnite mi @zriha i recite da hoćete na Sljeme.


Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.