Što je novo na blogu?

Hibridni vikend s Toyotom Yaris hybrid


Ljubitelj sam automobila, priznajem, jednostavno volim automobile. Na svoj 18-ti rođendan sam izvadio vozačku, odmah ujutro,jedva sam čekao sjest za upravljač svog prvog automobila. U to vrijeme imao si na izbor par “atraktivnih” modela za prvi auto - Peglica, Yugić, Stojadin, Kadett... ja sam odabrao VW Bubu iz 1972. godine, to je bio moj prvi auto. Uvijek sam kupovao aute po modelu i godinama, nikad se nisam previše zamarao da li je auto star 10, 15, 20 ili više godina. Sviđali su mi se modeli i generacije, primjerice tiha patnja su mi dva luksuzna modela Mercedes S klase W140 generacije, popularni Genscher i BMW 7 E38 generacije. Godine 2001. prvi puta sam zamijetio Toyotu Prius. Veliki sam Toyotin fan, imao sam čast biti vlasnikom legendarne Toyote Ae86 GT, poznatije pod imenom Hachi-Roku.

Goriva i kretanje

Posjedovao sam automobile na benzin, benzin + plin i evo sada dizel, no hibrid kao koncept mi je me je ozbiljno zainteresirao prije 10-tak godina. Koncept imati dva pogonska goriva u jednom vozilu, struja i benzin, nešto je što nam sigurno otvara vrata budućnosti, odnosno sadašnjosti. Naravno tu su i potpuno električni automobili, te hibridi koje se mogu i puniti. Kako se čovjek danas kreće, sigurno neće biti isto za 30 godina, osim što moramo razmišljati o našoj planeti, moramo razmišljati i o optimalnom korištenju pogonskih goriva. Stoga, hibrid je izvrstan prijelaz na potpuno električno vozilo.

Imao sam prilike družiti se s full električnim autom, Citroenom C-zero o kojem sam napisao blog post- Test - Citroen C-Zero


Na prvi spomen imena Yaris, mnogi imaju averziju, averziju jer auto od početaka kao i Nissan Micru, prati ugled malog, gradskog i ponekad više ženskog nego muškog automobila. Nova Toyota Yaris, koju mi je omogućio dragi prijatelj Darijan Kosić, razbija sve ove predrasude. Nova Toyota Yaris je zapravo velik auto, agresivnog i atraktivnog izgleda, lijep i u rukama muškog i ženskog spola.

U ovom tekstu dosta ću Yarisa uspoređivati sa svojom staricom i krstaricom, Lancijom Lybrom karavan s 2.4 JTD  motorom. No pokušati ću vam što vjernije pokazati kako izgleda nova Toyota Yaris hibrid, što znači manje teksta više fotki i videa.

Ono što najviše dominira Toyotom Yaris je taj predivan i agresivan prednji kraj:Ostale fotografije:
Video pregled Toyote Yaris:


U Yarisu se skriva provjereni 1.5 VVTi motor iz prvih generacija Toyote Priusa. Uz izvrstan CVT mjenjač i ozbiljan zvuk, Yaris vrlo brzo dolazi do željenih brzina, a uz električni zvuk, daje osjećaj snage.Toyotu Yaris smo odveli na put prema Istri, autoputom Zagreb - Rijeka, pa onda preko Učke na Istarski ipsilon do Vodnjana. Na autoputu pri regularnoj brzini 130 km/h Yaris održava jako dobro, malo je glasan u usporedbi s mojom Lancijom, no fino klizi autocestom s potrošnjom između 5 i 6 litara benzina na 100 km.Vožnja u gradu je snaga hibrida, svaki noviji dizel većeg obujma i snage može postići potrošnju od oko 6 litara na 100 km na autocesti pri ujednačenoj brzini, no u gradu se to onda zna povečati i na 8 litara na 100 km. Yaris sa svojim električnim pogonom ozbiljno smanjuje gradsku potrošnju, a gradske gužve vam postaju odmor, ne opterećenje, jer je auto tih, miran i udoban. Također, prestajete gledati i pratiti cijene goriva, jer vam zapravo nije ni važno. Dosta toga prođete na struju, čija baterija se brzo isprazni ali brzo i napuni. Pulski lungomare smo prošli kompletno na struju, bilo je poputno zabavno gledajući slučajne prolaznike koji se iznenade kada im se pojavi potpuno tihi automobil.Toyota Yaris dobro leži na cesti, osobno bih na njega stavio nešto širi profil guma, s time svjesno utjecao na potrošnju, no ležanje bi bilo nešto bolje. Ovjes je fino tvrd, odaje čvrstoću i napetost. A pri većoj brzini nije bilo neugodnog ljuljanja kod zavoja, što je u mojoj knjižici veliki plus (kad se samo sjetim kako mi se Grand Cherokee ljuljao - da znam, to je sasvim druga klasa automobila).

Vožnja Toyote Yaris hibrid:

Najbolji dio auta je koji sigurno morate nadoplatit - cruise control, odnosno tempomat. Izvrsna stvar, iako ponekad živcira zbog neujednačenosti i nekulture vožnje naših ljudi na autocesti, pa teško možete pogodit zlatnu brzinu u kojoj ne morate konstantno kočit i ubrzavat. Ja sam otkrio da je između 140-150 km/h idealno, ta brzina vas neće umorit, neće uspavat, a niste opasno brzi što znači da ste sigurni i od presretača. Osim toga, pri tim brzinama, svaki model optimalno troši.

Tehnologija - gadgets

Kad bih rekao svojoj Ani da idem u Toyota Centar kupit Toyotu Yaris, ili Auris, ili Prius hibrida, rekao bih joj da idem kupit gadget, ne automobil. Gadget na četiri kotača. Tako možete gledati na svakog hibrida, pa tako i na Toyotu Yaris. Toliko zanimljivh stvari koje vozača i suputnike drži zainteresirane, da je to nevjerojatno.

Toyotin središnji dio za upravljanje je izvrsno riješen, jedinu zamjerku, ali zbilja jedinu sam našao u prikazu ekrana na suncu. Sunce i ekran su posvađani, pa ako vam jako sunce tuče direktno u ekran, nećete vidjet puno informacija na njemu. To je ne zbog kvalitete ekrana, nego zbog touchscreen folije, jer ekran je osjetljiv na dodir, što uvelike olakšava rad s funkcijama. A kad sam kod funkcija, funkcija ima previše, od telefona (Bluetooth), navigacije, kamere za vožnju u rikverc (totalno super stvar) do upravljanja i pregledavanja putnih postavki i potrošnje energije. Zanimljivo je tijekom vožnje bacit pogled na način korištenja pogonskih grupa i baterija, pa tako kad kočite, sva energija je usmjerena na baterije, što je lijepo grafički prikazano.

No da ne tipkam previše, snimio sam video:
USB je must have u autu, osim što puni bateriju mobitela, Toyota je vrlo jednostavno prepoznala moj HTC One M8 i automatski počela reproducirati sadržaj s mog mobitela. Zvuk u autu je dobar, ne mogu reći savršen, jer ipak dolazim iz Lancije koja ima 8.1 Bose sustav (zbog toga sam je i birao), ja sam freak za glazbu, i tu bih dodatno investirao u aftermarket zvučnike.

Sve u autu lijepo stoji, tipke su tamo gdje trebaju bit, nisam našao niti jednu nelogičnost. Čak i upravljanje tempomatom koje kod mnogih auta može biti zbunjujuće, ovdje je jednostavno. Stoga, vrlo lako se možete naviknuti na unutrašnjost Yarisa. Meni se zbilja svidjela.

Unutrašnjost

Sjedala su dosta tvrda, dobro drže tijelo. Unutrašnjost je atraktivna, modernog dizajna. Većini će se svidjeti. Materijali izrade su relativno kvalitetni. Za takav auto nemojte očekivati premium materijale, no na svakom dijelu auta su pomno odabrani materijali. Također treba se misliti i na težinu, pa je dosta elemenata izrađeno od lagane plastike.

U kratko, interijer je lijep i atraktivan kao i eksterijer.

Aktivan vikend s hibridom

Kao što sam već prije rekao, hibrid nije samo način vožnje, tip automobila, ili tehnologija. Hibrid je način na koji gledate na svijet oko sebe. Osim što mislite na planetu na kojoj živite, vi se odjednom alternativno krećete, više niste mainstream, postajete drugačiji. Upravo je to razlog zbog kojeg mnogi uzimaju hibride. Uz to, jeftino se krećete okolo, što znači da imate više u kućnom budžetu, češće se krećete i odlazite na razne izlete. Baš zato smo testnog Yarisa uzeli za vikend u Istri, odlučili smo se malo kretat, drugačije. Posjetili smo prijatelje u Vrsaru, vozili se oko Limskog kanala, jednom riječju uživali u tišini kretanja.


Vožnju u hibridu mogu usporedit s jedrenjem, to je tiho kretanje cestom, uz minimalan trošak resursa. Odjednom počnete drugačije percipirati cestu i prostor oko sebe. Potpuno zanimljivo iskustvo je čuti samo vjetar, kotače na asfaltu i zvuk ceste. Slično kao u električnom autu.
Stoga uz poticaje i povoljnu cijenu, nova Toyota Yaris hibrid može biti vaša za vrlo atraktivnu cijenu ako još u to uračunamo manju potrošnju goriva, pouzdanost i optimizirane servisne intervale, vi dobivate vrlo kvalitetan način prijevoza.

E sad, da me prijateljski pitate: “Ej, što misliš, da kupim novog Yarisa hibrida?” , moj odgovor je: “Da, kupi ga i iskoristi poticaje!”. Nećete poželjeti, posebice ako vam je 80% vožnje po gradu a 20% na otvorenoj cesti. Manja tročlana obitelj će biti zadovoljna i prtljažnim prostorom, za one većeg kapaciteta, tu su veći modeli poput Aurisa i Priusa. Početna cijena Toyote Yaris hibrida je oko 120.000 HRK, uz to možete ostvariti 30.000 HRK poticaja.

Hvala projektu Eko-vozila na ustupljenom modelu Toyote Yaris koji je došao iz Toyota Centra Hrvatska.Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.