Što je novo na blogu?

Ljudi, balansirajte...


Da, balansirajte. Sad se sigurno pitate, što balansirat? Kad sam bio mlađi ( s nešto više kose na glavi), imao sam vremena za sve. Sve se stiglo, čak i 8 sati škole što nam je oduzimalo vremena (minimum koji nam danas oduzima posao), imalo se vremena. Poslije škole imalo se vremena za treninge, za bavljenje nečim što te u tom trenutku zanimalo. 


Kad se prisjetim srednje škole, balans koji sam radio bio je između škole, treninga i bavljenja robotikom. Sve se stiglo, u svemu se uživalo, ok malo manje se uživalo u školi, a malo više u treninzima i slaganju čudnih robota. I u tom periodu dobio sam prvu lekciju iz Balansologije, a to je, da treba balansirati između obaveza, hobija i društvenog života. 

Prva lekcija je bila vrlo bolna, rezultirala je prvim slomljenim srcima i prvim ljubavnim problemima.Tada sam shvatio da moje tijelo osim energetskog dijela ima i onaj emotivni, i onaj duhovni, naravno osim onog fizičkog. Sve te komponente trebaju biti u balansu. Kažem da sam tada to shvatio, ne da sam to naučio i dobro balansirat.
Problem današnjice je upravo balans. Život nas tjera naprijed i usput nas izbacuje iz tog balansa, te zlatne crte u sredini života u kojoj sve uspijevamo i pri tome smo duhovno i emotivno ispunjeni. Prvi puta sam osjetio ozbiljan disbalans kada sam osjetio zdravstvene probleme uslijed silnog tjeranja naprijed. Disbalans je put prema bolestima, i generalno prema nesreći. 


Disbalans znači da ulažete samo u jedno, dok drugo trpi. Primjerice ulažete 80% svog vremena u posao, 10% svog vremena ste iscrpljeni, 10% vašeg vremena odnosi na planiranje ostalih 80% i tako iz dana u dan. Stoga odlučio sam se malo educirati i poraditi na sebi, uz pomoć moje Ane. Tu sam naučio vrlo važnu lekciju, partner je taj koji vam mora unijeti balans u život, ako vas partner čini disbalansiranim, to nije dobar partner. Imao sam ludu sreću da sam naišao na Anu, i pri tome još sam joj se i svidio. Od tada, pola balansa drži ona. Stoga educirao sam se i počeo raditi na sebi. Zainteresirao sam se za budizam, skinuo hrpu knjiga na Kindle i počeo čitati, počeo čitati nešto što nije vezano za posao ili razonodu (beletristika), i osjetio se ispunjenim.


Napravio sam balans i u prehrani, obzirom na prijašnje sportove u kojima sam trebao dobivati kilograme, jesti puno proteina, odlučio sam malo uvesti promjene, tako obavezno jednom tjedno jedem ribu, što prirodnije pripremljenu. Našao sam odmor u pripremanju hrane, i to me zbilja opušta, posebice kada pripremam meso, i koristim prilike kao vikend kuhanje


Našao sam balans i u fizičkim aktivnostima, iako moram priznati, još mi je teško balansirati između posla i svih tih aktivnosti. No važno je prepoznati nedostatak balansa, i onda ga uhvatiti. 


Kada se upitam jesam li sretan i zadovoljan odgovor je naravno pozitivan, ali kada se upitam radim li sve dobro, pronalazim li vrijeme za sebe i za meni drage ljude, što radim da se osjećam bolje, jesam li dao sve od sebe u određenim segmentima i trenucima, kada sam najsretniji i što to točno radim da se u konačnici osjećam sretno i zadovoljno onda shvatim da sam ostvario ono što ja zovem balansom. Svaki dan posvetim jedan dio dana sebi, tjedno ispunim od svakog segmenta po nešto i jasno da sam sretan i zadovoljan. 


Život je lijep. A i nitko se još iz života nije izvukao živ. Život ima 100% smrtnost, stoga nema straha.


Ljudi, balansirajte... važno je...

Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.