Što je novo na blogu?

Piaggio Vespa GT 200L - osobno iskustvoNastavljam sa serijom članaka o Vespi, nadam se da ću ih više promijeniti pa da ću imati više materijala za pisati. Naime ima sada već više od godina dana kada sam zamijenio Vespu LX 125 (Vespa LX 125 - osobno iskustvo) s Vespom Granturismo od 200 ccm. Da se razumijemo, bio sam prezadovoljan s LX 125, no glavni nedostatak je što je to zapravo mala Vespa, i nije udobna za putovanje za dvoje. Vespa GT 200 je najveća Vespa od svih, to se osjeti kada putuju dvije osobe, jer suvozač ima dovoljno mjesta za noge. Uz to, Vespa GT 200 je skoro duplo jača od Vespe LX 125, što puno znači za dvije osobe.

Mnogi me pitaju zašto Vespa, čak sam naletio na US forum o Vespama i tamo se jedan pitao, zašto Vespa, zašto ne motor? Teško je dati suvisli odgovor na to pitanje. Zašto volim meso, zašto volim popit Colu, zašto volim Sacher tortu, jednostavno volim. U Vespu sam se zaljubio prvi puta kada sam je vidio, model PX-200. 


Nikada nisam bio od motora, više sam volio 4 kotača, no jedino kretanje na 2 kotača je na Vespi. I da, Vespa je možda skuplja, Vespa možda ima male kotače, Vespa ima puno nedostataka, no kako bi rekli Vespaši, Vespa je način života, drugačiji tip kretanja. S Vespom mogu uredno svaki dan na posao, s Vespom mogu imati vikend izlete, Vespu kad vidim parkiranu, izmami mi onaj osmijeh na lice.

Vespa GT 200L

Neću ulaziti previše u detalje, podataka o Vespi GT 200 ima koliko želite, najbolji izvor je na ovom linku. Ukratko, 197,78 ccm, 21 KS, jedan cilindar, vodeno hlađen. Vespa GT 200 je teška 140 kg, ima kapacitet spremnika goriva od 9.5 litara. S jednom osobom a čak i s dvije postiže brzinu od 120 km/h, mogla bi i brže, no zbog kotača od 12" nije baš ugodno.

Kako je naslov osobno iskustvo, onda vjerujem da mnogi imaju različite dojmove Vespe. Putna brzine Vespe, za dulja putovanja (100 km i više) s dvije osobe je 80-90 km/h, tada se osjećate najugodnije. Kada ste sami, možete ići oko 100 km/h bez problema. Ovisi da li ste kao ja (motorist amater) ili pravi bajker koji je navikao voziti razne motore, razne snage.Potrošnja Vespe je druga stvar koju me pitaju, ukratko s ovom Vespom sam sa jednim rrezervoarom (9.5 litara) došao od Osijeka do Zagreba, starom cestom. U prosjeku na 100 km grada, Vespa će potrošiti između 3.5 litara i 4 litre na 100 km.

Sad kad sam obavio potrošnju i brzinu, sljedeće je pouzdanost, odnosno servisi. Kao i svaka Vespa, odnosno motor koji dolazi iz Piaggija, ovo je vrlo kvalitetno napravljen motor. U pravilu nema posebnih problema, osim tzv. wobbly volan. Naime, Piaggiju se potkrala greška na cijeloj generaciji GT 200 modela, kod nekih modela, pri nekim manjim brzinama u jednom trenutku vam volan zapleše. Ništa opasno, ništa ozbiljno, no osjećaj koji ako niste znali vas naravno uplaši. Neki su taj problem pokušali kompenzirati dodatnim utezima na volanu, no bez pretjeranog uspjeha. Pa ako tražite polovnu Vespu GT 200, bez brige ako ima "wobbly" volan, nije joj ništa strašno.

Od dodatne opreme, obavezno uklonite onaj ružan plastičan tepih, osim što nije Vespa way, nije niti pametno jer izgrebe podnicu Vespe. Također, imajte na umu podesiti zadnje amortizere, posebice ako ste s putnikom. Najbolje ju je podesiti na najčvršće da vam ne pleše po rupama.

U pravilu, Vespa GT200 dobro upija rupe, no Hrvatske rupe na cesti su ponekad izazov na mekani talijanski ovjes, pa se pazite. Drugi savjet koji bih vam dao, kad god možete, stavite je na veliku nogaru, bočna nogara je cool, no čini Vespu nestabilnom, pa ne preporučujem da je koristite preko noći i slično.

Pretinci i oprema Vespe GT 200L

Ispod sjedišta je dosta veliki pretinac, koji nažalost ne prima full face kacige, već one male jet kacige. No korisna je za držati jakne i slično. Imajte na umu da je ispod toga motor, stoga sve što je osjetljivo na toplinu ne ide ispod sjedišta. Drugi pretinac je tzv. pretinac za rukavice, ispod volana. U njemu se nalazi i mali set nužnog alata. Dovoljan je za ključeve, dokumente i slično. Provjereno ne propušta vodu, stoga može biti i mobitel unutra tijekom vožnje po kiši.

Zadnja dodatna oprema je kofer. Vrlo korisna stvar, koja po nekima potpuno naruši izgled Vespe, po meni, Vespa s time izgleda još ljepše. Osim što vam nudi pozamašan prtljažni prostor, nudi nešto važno za suvozača, udoban naslon. Kofer vrijedi kupiti i nikad nećete požaliti što ste ga uzeli.

Vožnja Vespe GT 200L

Ukratko, gušt. GT 200 je dovoljno jaka da vam bude ok, no dovoljno slaba da ne bude opasna. Kako da to opišem. U gradu ste apsolutni car među četverokotačima. Od 0 do 80 km/h ste iznimno brzi, u rangu drugih maxi skutera od 200 ccm. Starom cestom od Zagreba do Rijeke kada ste sami, predivno leži i ide. 
Nemate problema obilaziti kamione, autobuse i sve automobile koji sporije voze. Fleksibilnost od 70-tak km/h do 100 km/h je zbilja dobra. Jedino u vožnji morate paziti na rupe, ne smijete zaboravit da ste na kotačima promjera 12", što je u rangu starog Fičeka.

Vožnja s putnikom

Kao što sam već napomenuo, imajte na umu da 22 konja na dva putnika je i dalje relativno ok. S putnikom osjetite gubitak ubrzanja, no postižete putnu brzinu od 80-90 km/h bez problema. Dulji put kočenja nisam pprimijetio A kada smo Ana i ja išli za Trst, puni tereta, klizili smo cestama vrlo glatko, bez ikakvih problema i što je najvažnije, nismo smetali normalnom odvijanju prometa.


Do you Vespa?

Da ne duljim, da me pitate na ulici: "Hej jel bi mi preporučio Vespu GT 200 ?" Moj odgovor bi bio, da, preporučujem. Jako sam zadovoljan svojom Vespom GT 200, jedino što bih sada razmatrao je nadogradnja na novu Vespu GTS 300 ABS, iz dva razloga, prvi je očit, ABS, drugi je što iako je to ista Vespa kao i moja Vespa GT 200, napravili su predivnu instrument tablu (model 2015.) i dodali USB punjač te Vespa aplikaciju.

Ja vam samo mogu garantirati, jednom kad probate Vespu, to je to, postajete Vespaš, a onda si mašemo kad se vidimo na cesti.