Što je novo na blogu?

Vjerujete li svemu što pročitate na - internetu?


Vjerujete li? Ovaj blog post sam krenuo pisati kao poziv na diskusiju. Vjerujete li svemu što pročitate na internetu? Ja vam moram priznati, ne vjerujem. Uzmimo za primjer - Wikipedia. Često je citiramo, često na njoj provjeravamo činjenice i saznajemo informacije. Jeste li znali da je prije 10 godina napravljeno istraživanje časopisa Nature? Željeli su usporediti točnost Wikipedije sa točnošću enciklopedije Britannica. Od 42 znanstvena članka, koji su bili analizirani, pronađeno je 4 značajne greške, i na Wikipediji i na Britannici. 

Tu dolazimo do termina - vandalizam na Wikipediji. Posebice u politici, 2006. godine dodani su komentari na biografiju Američkog senatora Bill Firsta, komentari koje g. First nikada nije rekao. Kada se napravilo dodatno istraživanje, ispalo je da su te komentare dodali politički protivnici. Problem Wikipedije je što nju svatko može izmijeniti, odnosno svatko može dodati svoj komentar na neku temu. Dovoljno je taj komentar/unos potkrijepiti dodatnim izvorom / linkom, koji na kraju i sami možete kreirati.

Još jedno istraživanje je napravljeno nedavno vezano za točnost Wikipedije. Life's Little Mysteries napravio je istraživanje o točnosti Wikipedije u 2 područja - teorijska fizika i popularna glazba. U području teorijske fizike tema je bila dark energy, i prema znanstvenicima, unos na Wikipediji je preko 95% točan. Iznenadilo ih je kako su informacije kvalitetne.

S druge strane na području popularne glazbe, jedan pop band je otkrio 10 grešaka o sebi na Wikipediji koje su dodale razne kompanije i organizacije o bandu kako bi promovirale sebe. 

S ovime sam se i ja susreo kada sam na zahtjev, jednoj domaćoj glazbenici izmijenio informacije na Wikipediji. Toliko je bilo krivih informacija, da mi se požalila i rekla kako očito Wikipedija zna bolje o njezinom životu nego ona sama. A da ne kažem koliko sam puta naišao na krive informacije na Wikipediji u koje sam bio uvjeren da su točne, dok nisam provjerio na drugim izvorima.

Ispada da sam se ulovio samo Wikipedije, no Wikipediju sam uzeo kao primjer koji svi koristimo u svakodnevnom životu. Wikipediju često pregledavamo, i ono što sam u vlastitom kratkom istraživanju otkrio, Wikipedija je zbilja točna u znanstvenim i podacima sličnih tema. S druge strane, Wikipedija nije točna u temama poput glazbe, javnih osoba, glumaca, političara, pa čak i povijesti. Tako se 2013.-te godine na Wikipediji pojavio i "Specijalni rat protiv Hrvatske" kao unos na Wikipediji. 

Internet je najbolja stvar koja se dogodila čovječanstvu u zadnjih 100 godina. Osim što je spojila svaki kutak svijeta u jedno "globalno selo", također je omogućila laku dostupnost raznih informacija, mnogima koji nisu do tada imali pristup tim informacijama. Ali, internet je i najgora stvar koja nam se dogodila, osim što privatni život često više nema zaštite, također pun je krivih informacija, namjerno ili slučajno postavljenih. 

Zaključka nema, osim moje pitanje vama, vjerujete li svemu što pročitate na internetu? Vjerujete li čak ovom  blog postu? Da sam ga zbilja ja napisao, da sam zbilja pronašao ove informacije? :) Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.