Što je novo na blogu?

Bio sam na HEMA treninguVolim istraživati razne sportove, iako se bazično zadnjih 10 godina držim Krav Mage i MMA, ove jeseni sam odlučio upisati na HEMA treninge, nadam se da će mi vrijeme dopustiti redovne treninge. 
Sigurno se pitate što je HEMA? HEMA je skraćenica za Historical European Martial Arts, odnosno Povijesne Europske Borilačke Vještine. Početak 20. stoljeća je i početak razvoja HEMA, naime mnogi povjesničari i akademici su odlučili rekonstruirati tehnike korištene u srednjem vijeku. 
Tehnike su se dobivale iz različitih spisa koje su vodili većinom polaznici ili šegrti velikih Europskih majstora mačevanja. Danas HEMA ima mnoge klubove koji treniraju, natječu se i rade na razvoju ovog zanimljivog sporta.

HEMA trening

Na ovaj zanimljivi sport sam se odlučio iz par razloga, prvi je onaj očit, od 2011. godine sam vitez, stoga kakav bi to vitez bio ako ne znam rukovati mačem, šalu na stranu, pravi razlog je naučiti nešto novo, nešto povijesno i pri tome se kretati. Na trening sam otišao u Ars Gladiatoria u Zagrebu koji podučava dugi mač po učenjima njemačkog majstora Johannesa Lichtenauera iz 14. stoljeća. Dugi mač je specifičan po svojoj veličini, i s njime se rukuje s dvije ruke.


Trening se sastoji od zagrijavanja i učenja kretanja, naime u mačevanju je dosta važan rad tijela i nogu. Tu sam vidio dosta poveznica primjerice s boksom, ali i hrvanjem, jer tijekom sparinga / borbe, ponekad morate iskoristiti težinu protivnika u svoju korist. Također puno se radi na ravnoteži a kasnije se uče i osnovni pokreti napada i obrane mačem. Trening traje 2 sata i vrlo je intezivan.

Oprema za HEMA trening

Kao i svaki sport, potrebna je neka oprema. Oprema za HEMA treninge nije jeftina. Najvažnija stavka je naravno mač. Mač ima rok trajanja od 2 do 3 godine a košta 220 eura. Uz mač, treba čuvati glavu i tijelo, stoga Maska je oko 100 eura, štitnik za stražnji dio glave 60 eura. Obavezne su i rukavice koje koštaju otprilike 100 eura. Ako se dodatno želite zaštiti, morate izdvojiti dodatnih cca 200 eura.
Sve to je potrebno kako bi mogli slobodno trenirati i participirati na sparinzima i natjecanjima.
Fotografija sparinga na treningu:

Treba imati na umu HEMA mačevanje, odnosno mačevanje koje se vježbalo u srednjem vijeku je dosta različito od onoga što viđamo po filmovima. Naime samo su plemići vježbali ovakav tip mačevanja, i to u svrhu turnira. Mačevanje na bojnom polju je nešto sasvim drugo. Zanimljivo je i kako su učenja Liechtenauera zapisana u stihovima, tzv. Zettel , primjer jednog takvog Zettela:


Alhÿe hebt sich an dye zedel der Ritterlichen kunst des fechtens dye do geticht vnd gemacht hat Johans Liechtenawer der ain hocher maister In den künsten gewesen ist dem got genadig seÿ
"Here begin the zedel of the knightly art of fencing, which were composed and made by Johannes Liechtenauer, who was a high master in the arts, and on whom God may have mercy."

Zašto su to tako pisali, jedno od obrazloženja je i to što su takvim sistemom željeli zaštititi učenje kako se ne bi proširilo na široki puk, odnosno kmetstvo. Zanimljiva pretpostavka.

HEMA sparing:Eto, to je ukratko moj plan za zimovanje, odnosno period u kojem nažalost ima manje kretanja vani, posebice bicikla a više sjedenja. Nije da mi sjedenje ne odgovara, no ponekad je to i dosta skupo za naše zdravlje.

S čime se vi planirate baviti ove zime?

p.s. ako vas je zainteresirala HEMA, nažalost morati ćete pričekati proljeće s novim upisima. Ja se radujem oslobođenju svojih obaveza i učenju ovog zanimljivog sporta.


Napomena: Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System – Bloggers Network.