Što je novo na blogu?

Bio sam u budućnosti...isprobao sam HTC Vive


Nekako baš dan nakon što su Marty i Doc stigli iz davne 1988. godine u 2015. godinu tako sam se ja danas osjećao, kao da sam došao u 2025. godinu  a ne da sam i dalje u 2015. godini. Sigurno se pitate o čemu se radi, ukratko isprobao sam HTC Vive, odnosno isprobao sam ono o čemu cijela računalna industrija sanja već desetljećima - virtualnu stvarnost.

Što je HTC Vive?

HTC Vive je najjednostavnijim rječnikom kaciga za virtualnu stvarnost. HTC je još na Mobile World kongresu početkom ove godine predstavio partnerstvo sa tvrtkom Valve, tvrtka Valve stoji iza najpoznatijeg cloud servisa za igranje Steama. Svrha suradnje je zajednički proizvod HTC Vive. HTC Vive je direktan konkurent Oculus Riftu. Na kacigi se nalazi HDMI utor i dva USB utora za kontrolere te audo utor za slušalice. 


Uz kontrolere, HTC Vive ima i senzore (2 komada) na stalcima koji stoje kao i zvučnici za kučno kino. U kombinaciji sa senzorima, HTC Vive kreira od sobe u kojoj se nalazite pravi Room Scale Experience. Senzori rade na principu lasera i njihova svrha je mjeriti vašu poziciju u prostoru.  HTC Vive vam pokazuje gdje su zidovi, kada im se približite, pokazuje vam se polu transparentna mreža. 

HTC Vive je dodatak za računala, odnosno dio opreme za igranje i kao takav zahtijevati će vrlo snažnu konfiguraciju. HTC Vive omogućuje preko 90 sličica u sekundi visoke rezolucije te također audio visoke rezolucije.  Radi se o dva uparena zaslona koji imaju rezoluciju 1200 x 1080 pixela.  Ti zasloni kreiraju sliku od 360 stupnjeva.

Da se vratim na kontrolere, kontroleri su jako dobro napravljeni, podsjetili su me na Nintendo Wii kontroler. Dobro sjedaju u ruci, no osobno se nadam rukavicama (slične je radio Mate Rimac) .

Kako radi HTC Vive?Izvrsna ekipa iz HTC-a demonstrirala nam je nekoliko testnih aplikacija za HTC Vive, jedna od njih je bila Job Simulator tvrtke Owlchemy Labs koja mi je pokazala pravu virtualnu kuhinju u kojoj sam prema receptu spremao hranu. Uz virtualnu kuhinju, impresivna je bila i aplikacija - Tilt Brush u kojoj se nađete u crnoj prostoriji a kontroleri postaju sredstva crtanja, i crtate u 3 dimenzije. 

Dojam? Teško vam je opisati virtualnu realnost, no mogu samo reći da je osjećaj fenomenalan. HTC Vive je zbilja revolucija, usporedio sam ga s iPhoneom računalne opreme. Ono što je iPhone napravio u svijetu mobilnih uređaja, HTC Vive će napraviti u svijetu računala. Ovo je "next step" u računalnoj industriji. Ne samo u računalnoj industriji, HTC Vive može oplemeniti i prodaju, zabavu, filmsku industriju, edukaciju a i porno industriju, ipak to je uz gaming jedna od najvećih industrija na svijetu. 

HTC Vive će podržavati dvije platforme, naravno Steam VR je prvi, budućnost VR-a i igranja, a tvrtke koje su najavile razvijanje softwarea za HTC Vive su zbilja impresivne: HBO, Lion's Gate, Google i Valve naravno.  Uz to, HTC će omogućiti i HTC software platformu za razvoj VR aplikacija i igara. HTC Vive je na kraju dana dio računalne periferije, no obzirom da je HTC i proizvođač pametnih telefona, tko zna što nas čeka u kombinaciji HTC pametni telefon + HTC Vive.   

Da ne duljim dalje, pogledajte video mog dojma HTC Vive, i za kraj, HTC Vive dolazi u prvom kvartalu 2016. godine na naše tržište, cijena nepoznata. 


Hvala HTC Hrvatska na pozivu.