Što je novo na blogu?

Ulažite u nekretnine.me


Ulaganje u nekretnine je nešto što je kod nas dosta zastupljeno. Tako sam se pitao u jednom razgovoru s kolegom, što je nekretnina na internetu. Kad bolje razmislim, web stranica se sastoji od dvije važne komponente, lokacije na serveru (ako usporedim sa stanom - to je broj soba i kvadratura) i adrese (u usporedbi sa stanom to je atraktivnost fizičke lokacije). Kao i kod pravih nekretnina (kuća, stanova..), web nekretninu možete lako seliti (preselite sve podatke web stranice na drugi server), i zapravo ona nije toliko prepoznatljiva po lokaciji na serveru koliko po svojoj adresi koju ne mijenja. Tu nije toliko važna cijena m2 (odnosno Mb), tu je važna cijena adrese. Lokacija kao i u nekretninama znači sve. Lokacija na internetu je web adresa, odnosno domena.

Kada bi me pitali u što najbolje investirati na internetu kad smo kod weba, rekao bih da je na internetu, glavna investicija domena. Marketinški gledano, dobra domena znači i sam brand, pogledajte primjere poput About.me servisa. About.me je digitalna posjetnica, prvi puta sam je otvorio prije ne znam ni koliko godina (možete je pronaći na https://about.me/zeljkoriha) , no kao što sama domena ima logičan naslov, tako i sam projekt.

Domena je investicija na internetu, investicija u nekretninu, točnije, u adresu. Kao kada kupujete stan na atraktivnoj lokaciji, tako i svoju web stranicu smještate na atraktivnu lokaciju - domenu. Takvu investiciju je prepoznala Crna Gora, kada je otvorila .Me domenu svima na zakup.

Zašto mi treba dobra domena?

Ako već niste shvatili, domena je investicija na internetu, a osim toga, domena je nositelj komunikacijske i marketinške strategije branda. Zbog tih razloga, .ME domene donose zanimljive ideje. Ako se primjerice bavite finom hranom, što nedostaje u domeni: pojedi.me , ako se bavite nakladom: procitaj.me a ako se bavite prodajom, naravno kupi.me . Izvor kampanje može biti sama domena, na koju se može nadovezati zanimljiva priča. Ako imam servis poput Quora, onda bih ga nazvao pitaj.me , ako bih pokrenuo tražilicu, pronađi.me , već ste shvatili.


Ako imate izvrsnu ideju, i za to vam treba ovakva inovativna i jedinstvena domena, prijavite se u #Odaberi.me premium program. #Odaberi.me premium program počinje 07.10.2015. i traje do 01.11.2015. u kojem možete jednostavno prijaviti svoju ideju i potrebu  za premium domenom. Program je besplatan, a s druge strane možete dobiti vrlo skup i vrijedan web kapital. Prijava na program ide putem ovog linka - #Odaberi.me prijava.

Domena može biti izvrsna stvar ako ima izvrsnu ekstenziju, do čini web adresom cijelo. Tome je super doskočila Crna Gora sa .Me ekstenzijom. A ako niste znali, Crna Gora je “prodala” preko 800.000 ovakvih domena, stoga dobar posao i za cijelu zemlju, zato jer je Crna Gora zaradila s ovim domenama oko 17 milijuna EUR. Za usporedbu, popularnih .com domena ima nešto preko 116.000.000 .

Domena kao privlačna marketinška poruka

Da, domena osim što je dobra investicija, jer je dobra domena kao dobra nekretnina u atraktivnom dijelu metropole, domena je jako privlačna marketinška poruka. Univerzalnost .Me domene primjenjiva je i u našem govornom području, ali i u engleskom - Mercedes.me ili po meni najbolje, Time Magazine - ti.me .

S domenom se možete igrati i kreirati svoj brand. Nakon dot-com bubblea, internet je postao važno gospodarsko središte. Brand koji danas nastaje, a ne razmišlja digitalno, nema pred sobom uspješnu budućnost.

Za kraj, koliko se isplati uložiti u dobru domenu, vlasnik sex.com domene, prodajom je zaradio cca 13 milijuna USD, koliko bi tek zaradili sa sex.me domenom? :)