Što je novo na blogu?

Zašto vozim Miatu NB generacije (mini test Mazda MX-5 NB)


Miata, ah ta Miata, u ovom blog postu, pokušat ću objasniti zašto sam ponovo kupio Miatu. Naime davne 2008. godine na nagovor dvojce prijatelja (Saša, koji piše cool blog i Krune) odlučio sam se na kupovinu Mazde MX-5 NB generacije. Dobro nije bio toliko nagovor, koliko je bilo, ajmo napravit đir u Miati, nakon čega je bio WOW dojam i vrlo brza odluka o kupovini.

U nekih
3 godine vlasništva, imao sam samo jedan jedini kvar, tzv. Slave Clutch cilindar je pustio ulje, naručen na eBayu, trošak je bio cca 200 HRK, osim toga, regularna davanja - ulja, filteri, veliki servis na 90.000 km, kočnice.... Auto je predan u dobre ruke, a razlog prodaje je bilo što je u tom trenutku bilo teško imati samo jedan auto u obliku cabria dvosjeda, a pored toga volju za vožnjom na biciklu i lutanja po prirodi. To dvoje baš i ne idu skupa.

Tako je Mazda prodana, a ja sam imao skok u sasvim novu klasu - terenac (uzeo sam Jeep Grand Cherokee 5.2 V8 Limited). Unatoč tome oduvijek sam imao poseban osjećaj kada bih vidio Miatu na cesti, teško je objasniti taj poseban osjećaj kada sa sjetom vidite Miatu. Stoga, ove godine smo si odlučili ponovo pronaći Miatu, kao drugi auto (sada imamo veći karavan pa je on glavni za prijevoz stvari, bicikala itd..).

Moji uvjeti su bili:
a) ili pronaći dobar NA model od kojeg bi napravio project car ili..
b) pronaći isti model koji sam imao
Ovo prvo je relativno jasno, naime  
Mazda MX-5 NA ušla je u kultni status samim svojim tržišnim uspjehom i količinom zabave koju je pružala i još pruža danas. A primjerci NA na cesti su pravi klasici. 


Mazda je (prvu generaciju) NA MX-5 predstavila davne 1989. godine, koštala je svega 14.000 USD i došla je sa pouzdanim 1.6 motorom, zadnjim pogonom, 980 kg težine i 115 KS. Mazda je s MX-5 modelom pokazala da može vratiti zabavu u vožnju. Mazda MX-5 nije najbrži roadster, nije najskuplji roadster, rekao bih da je jednostavno roadster. 

Jinba ittai
"rider (jin) horse (ba) as one body (ittai)" je filozofija kojom su se vodili u Mazdi, odnosno kopirati uspješne roadstere 60-tih godina. 

Prva generacija MX-5 je morala zadovoljiti nekoliko kriterija: - MX-5 je morao biti što lakši a uz to i siguran 
- Interijer treba biti što jednostavniji i napravljen za dvije osobe 
- Izgled mora biti u stilu roadstera - dulji prednji kraj 
- Automobil mora biti fokusiran na ugođaj u vožnji 
- 50:50 omjer težine, zadnji pogon te pozicija vozača odmah iza prednje osovine. 


Što su zapravo dobili, najbolje je opisao Jeremy Clarkson za volanom Mazde MX-5:"I am driving a perfectly balanced front engine rear wheel drive sports car. I mean, come on, life doesn't really get a lot better than this."

Spoj jednostavne mehanike, garantiranog omjera snage, težine, i vozačkih sposobnosti je ono u čemu je Mazda uspjela. 

Nažalost, dobar primjerak NA generacije nismo našli.

Tako smo prešli na plan Bpronaći isti model koji sam imao.

A i to je predstavljalo izazov, imao sam vrlo poseban model Mazde MX-5 NB generacije. Radilo se o modelu 1.8 iS oznake, odnosno Icon model (Informacije o modelu na linku - Mazda MX-5 Icon). Napravljeno ih je svega 750 komada, a imale su u odnosu na "običnu" Mazdu MX-5 tri važna dodatka: 6 brzinski mjenjač, blokadu zadnjeg diferencijala i veće disk kočnice. U prijevodu, 6 brzina, 1.000 kg i 140 konja. 
Richard Hammond je testirao davne 2001. godine
novi Icon model:Imali smo sreće i pronašli svoj model. :)

Zašto Mazda MX-5?

Danas se vrlo jeftino može pronaći dobro ušćuvana Mazda MX-5 NB generacije. Moj savjet je da pronađete primjerak sa 1.8 motorom, po mogućnosti sa blokadom zadnjeg diferencijala. E sada, što gledati kod rabljene Mazde MX-5:

Karoserija - Lim

Kao i kod svakog rabljenog automobila, morate utvrditi da li je auto imao kakav jači sudar ili nije. Nisam jedan od onih koji se klone udarenih automobila, posebice jer poznajem izvrsne limare i mehaničare, bolje uzeti dobro složen auto nakon nekakvog sudara, nego nikada udaren i zapušten automobil. Fokus kod Miate imajte na mogućnosti izbijanja hrđe. Imajte na umu, gledate auto star preko 10 godina, unatoč pocinčanim karoserijama, Miate su na udaru atomsferskih uvjeta. Kako su na podu, a kod nas ima i snijega i leda, često su oštećene s donje strane što se da jeftino riješit.

Kad sam kod hrđe, Miata ima tedenciju na zadnjim kotačima (blatobrani) malo "procvijetat", to je uslijed kanalica koje odvode vodu s krova, i u pravilo to se da sanirati. Kod NA generacije, puno više stvari treba sanirati i pripaziti jer su to modeli stariji od 20 godina.

Motor

Mazda, vjerujem da je to dovoljno. Motori u Miati su ono zbog čega je Mazda poznata, i 1.6 i 1.8 motori nisu pokazali nikakve tvorničke probleme. U pravilu regularne izmjene ulja i redovni servisi su sve što će vas miata koštati.

Na motoru pogledajte standardne stvari, ima li negdje ulja po motoru gdje ne treba biti, curi li nešto, kakav odaziv gasa ima, generalno kako vozi. Jedine dvije mane ti motori imaju.Prvi je problem sa paljenjem, i to ponekad treba zamijeniti što je trošak od cca 200 eur. Simptom je da ponekad kada se upali, radi nemirno i na 3 cilindra.

Drugi poznati problem Miate je slave cilindar kvačila, koji zna propustit ulje, vrlo jednostavno se zamjeni, a jedino je neugodno kad vam se to dogodi na cesti, pa vam propadne kvačilo i ostanete u brzini (meni se to dogodilo, i uspio sam se vratit u 2. brzini)

Uvijek je preporuka nakon kupovine rabljenog vozila provjeriti remenje (kanalno i zupčasti ako ima - Miata ga ima), te promjeniti tekućine - ulje kočnica, ulje u motoru i rashladna tekućina. Trošak jedne izmjene ulja je u rangu 300 - 400 HRK (ulje 10W40 + filter zraka + filter ulja).


Ostale karakteristike

Bez brige, nisam zaboravio, krov. Da, krov. Pregledajte krov, kupujete cabrio, stoga krov je važna stavka. Novi krov košta između 1.000 i 2.000 EUR. Ako je vinily krov (onako kao koža), onda mora biti dobro održavan. Jedno od sredstva koje preporučujem za održavanje krova je Renovo, daje svjež izgled krovu i štiti ga. Poželjno je kada gledate Miatu, odvesti je do autopraone i testirati ima li negdje da curi voda, naime ponekad brtve popuste od vremena i sunca, pa se manifestira kroz neugodne lokvice vode u unutrašnjosti. Da vas odmah umirim, kada su jake kiše, negdje će se pojaviti male kapljice vode, to je sasvim normalno, vozite cabrio.Kupovinom Mazde MX-5 morate prihvatiti i činjenicu da se brinete za krov.

Kako Miata ide?

Kako vozi? Po mom subjektivnom i objektivnom mišljenju, value for the money, odnosno drive performance for the money je na strani Miate. Bilo da je 1.6 model ili 1.8 model, oni nisu napravljeni za brzine, od 0 - 100 km/h nije u rangu jačih roadstera (Z3, S2000...), no ono što Miata ima, nakon ravnine dolaze zavoji, a tamo je Miata doma. Komunikacija između vozača i Miate je nešto što se treba isprobati. Osjećaj vožnje je izvrstan, auto je dosta predvidiv, stoga imate potpunu kontrolu nad Miatom, no imajte na umu, vozite lagani RWD auto, stoga oprez na kiši i snijegu.

Kako ide?Relativno brzo, no svrha Mazde Mx-5 nije da ide brzo na ravnom, najveći ugođaj imate pri regularnih 130-150 km/h, sa spuštenim krovom sam znao voziti i nešto brže (tamo gdje se smije) i nije tako loš osjećaj. Kabina je mala, stoga s dignutim prozorima i kapom na glavi, bez problema održavate brzinu spuštenog krova.

Ukratko nema tog testa Miata gdje opis vožnje nije opisan na način da Miata daje najbolji mogući osjećaj vožnje. I to vam je jednostavno tako. Miata voli visoke okretaje, i u pravilu se budi iznad 4.000 okretaja u minuti, gdje razvija i specifičan zvuk motora.

Kad sam kod vožnje, moram se osvrnuti i na potrošnju. Koliko Miata troši?

Razlike između 1.6 i 1.8 motora u potrošnji i nema. U gradu očekujte cca 10 litara na 100 km, ovisno o režimu, no u pravilu neće ići iznad toga. Otvorena vožnja je druga priča, ako imate 6.-tu brzinu, pri 130 km/h možete trošiti oko svega 6-7 litara na 100 km. Imajte na umu, vozite auto malog koeficjenta otpora zraka i male mase.Na kraju, što zaključiti?

Predstavljanjem nove ND generacije Mazde MX-5, puno se rasprava vodi, da li bi vlasnici starih Miata trebali preći na novu. Generalni zaključak je da ne bi. Jedina generacija koja je malo skrenula s Miata filozofije je NC generacija, ona je donijela Mazdinu želju za praćenje trendovima, pa je zbog toga žrtvovala jedini smisao Miate - roadster filozofija - lagana šasija i dosta jak motor s minimalno tehnologije.

Isprobao sam ND generaciju i nadam se uskoro blog postu samo o ND modelu.Zaključak je jednostavan, ako vam treba drugi auto (kao što je nama trebao), koji je pouzdan, zabavan i jednostavan za održavanje, pogledajte malo oglase, ima dosta dobrih primjeraka Mazde MX-5 NB generacije. NA generaciju preporučujem entuzijastima, NC generaciju ako baš morate, ND generaciju svakako preporučam ako vam je u budžetu.

Ako imate kakvih pitanja oko Miate, slobodno mi tvitnite @zriha .