Što je novo na blogu?

Hibridni vikend s Toyotom RAV4 Hybrid


Za vikend sam dobio na test novu Toyotu RAV4 hybrid. Za RAV4 se može sa sigurnošću reći da je utemeljila SUV klasu. Na tržištu se pojavila davne 1994. godine a zanimljivo će vam biti značenje skraćenice RAV4 koja znači: Recreational Active Vehicle with 4 wheel drive. Do sada, Toyota je na tržište donijela 4. generacije RAV4, i upravo ova posljednja donosi novost - hibridni pogon. Toyota je pionir u hibridnim pogonima, osobno ne skrivam da sam veliki fan Toyote Priusa, model koji je započeo cijelu priču oko hibrida. Ovo nije moj prvi susret s hibridima, a jedan sam testirao prošle godine - Toyota Yaris hybrid (Kliknite za test). Vjerujem da je dobro prije testa utvrditi neke početne činjenice, kako bi me bolje upoznali, ovo je blogerski test, stoga ima dosta osobnog pristupa. Prvo, ovo nije prvi SUV koji sam vozio, naprotiv, u jednom periodu sam bio vlasnik Jeep Grand Cherokeeja i to ni manje ni više, modela s V8 motorom 5200 kubičnih centimetara i Limited opremom. Istina, Jeep Grand Cherokee je tipična terenska klasa vozila, a ne toliko SUV. Smatram da treba raditi razliku između terenskog vozila sa redukcijom pogona i modernim SUV-ovima, jer osim razlike u vožnji, tu je i razlika i u udobnosti. Ovih dana svakodnevno vozim Mazdu MX-5 NB Icon  a imam i 2.4 JTD Lanciju karavan, stoga pokušao sam Toyotu RAV4 hybrid prilagodit vlastitim režimima vožnje. 

Test Toyota RAV4 Hybrid (Executive oprema)

U petak sam preuzeo Toyotu RAV4 i vratio sam je u ponedjeljak (ukupno skoro 4 dana), u tom periodu napravio sam skoro 1200 km. Toyotu RAV4 vozio sam u nekoliko režima na autocesti u smjeru Zagreb - Pula (i nazad) te Zagreb - Osijek ( i nazad), također dio je bio i gradska vožnja - Pula/Zagreb/Osijek. Kako sam snimio video, onda ovdje stajem sa tipkanjem.
Video test Toyota Rav4 hybrid:Tehničke specifikacije

Toyota je u RAV4 hybrid odlučila staviti popularni (koji dijeli i u Lexus modelima) 2.5 VVTI s 4 cilindra i Atkinsonove gradnje benzinski motor(ne Otto) koji u kombinaciji s elektro motorom razvija preko 190 konjskih snaga i 279 Nm okretnog momenta. U kombinaciji s CVT mjenjačom postiže do 100 km/h oko nešto više od 8 sekundi, što je impresivno za SUV težak 1700 kg (isprike u video sam rekao netočan podatak od skoro 2000 kg)

Dizajn

Teško mogu biti subjektivan u ovoj temi, nekome će se svidjeti, nekome neće. Imam vrlo podvojeno mišljenje o dizajnu novih Toyotinih modela, pomalo su mi agresivna. Ako ću gledati samo Toyotu RAV4, najljepša mi je 3. generacija. Iako i ova ima svojih prednosti. Prvo, za razliku od starih, "njuška" je agresivna. Drugo, nema teorije da ćete proći cesto nezamijećeni, jednostavno Toyota RAV4 mami poglede i tu i tamo ćete osjetiti kako vas gledaju. Boja testne RAV4 je trula višnja, slična boja kakvu ima moja Miata, to mi jedna od ljepših japanskih boja. Ostali elementi su sivkasti i ostavljaju dojam agresivnosti (carboon feel), a tu je i kromirana stepenica koja je korisna, i sastavni je dio svakog SUV vozila. Kotači su s druge strane jednostavno predivni. Također, testirani model je došao sa zatamnjenim staklima, što je korisno po sunčanim danima, a ne smanjuje vidljivost u noći. Kad podvučem crtu, mogu zaključiti da je Toyota RAV4 zanimljiva i vrlo atraktivna. 
Unutrašnjost

Jednostavno predivna. Ok, to vam sigurno nije dovoljno, no da krenem redom. Vozačka pozicija je izvrsna, sjedala su od brušene kože, dosta tvrda (na što sam navikao) i udobna na dugim relacijama (ne zaboravite da sam vozio pola testa autoputom). Niti u jednom trenutku nisam osjetio umor radi loše pozicije sjedenja. Zadnja klupa je prostrana, a prtljažnik standardni za SUV klasu, dovoljan da stanu kolica, no dosta manji od raznih karavana. 

Najbolja stvar kod prtljažnika je što se otvara na motor i to na daljinskom upravljaču od RAV4. Ovo je vrlo praktično kada imate pune ruke stvari iz dućana. Instrument tabla je san svakog gadget freaka. Mnoštvo informacija koje sam detaljno opisao u videu. Sam look&feel unutrašnjosti je u skladu s cijenom, koža i kvalitetna plastika garantiraju da nema škirpanja niti će ih biti za cca 100.000 km.

Oprema

Ima je kao u priči, doslovno, no sve se svodi na centralni multimedijalni ekran koji sadržava: Bluetooth, USB AUX, GPS Navigaciju i puno korisnih informacija. A izdvojio bih automatsko paljenje/gašenje dugih svjetla na autocesti, što mi je bilo jako korisno te tempomat s Adaptive Cruise Controlom, odnosno radarom, koji sam korigira brzinu i udaljenost od vozila ispred vas. Primjerice, vozio sam 140 km/h na autocesti i ispred mene je izašao kamion, Toyota RAV4 je sama usporila i držala sigurnu udaljenost od kamiona, kada se kamion vratio u desnu traku, RAV4 je ubrzala do brzine koju sam namjestio na tempomatu. 

Ova opcija je jako korisna za sigurnu vožnju u magli. Druga stvar koja mi se svidjela je malo upozorenje na retrovizorima ako vam se automobil prikrade u mrtvi kut, ovo je zbilja korisno u gradskoj vožnji. Uz to, Toyota ima Road Sign Assist gdje očitava znakove pored ceste te vas upozori ukoliko vozite brže nego što je na znaku, još ako ovo povežu sa MUP-om, mislim da će u skorijoj budučnosti biti jako teško napraviti prekršaj, što je jako dobro za sigurnost na cesti. Ostalo u videu. :)

Vožnja Toyote RAV4 hybrid

Kako je voziti hibrida? Kako je voziti hibridnog SUV-a? To su bila česta pitanja preko vikenda. Pa ukratko, jako ugodno. Na autocesti Toyota RAV4 klizi pri normalnim brzinama, ipak ovo nije automobil za jurcanja, i toga morate biti svjesni. 


Uz predivan CVT mjenjač, ne osjećate kako ubrzava, već imate dojam kao kada avion polijeće na pisti. Jedina mana koju sam našao na ovako dugim relacijama je vrlo mali spremnik goriva. Nakon što mi se rezerva upalila (računalo je reklo da imam 20-tak km do praznog tanka) uspio sam natočiti cca 45 litara benzina (skoro kao moja Mazda MX-5), što je dosta malo za ovakav tip automobila. Potrošnja je bila raznolika, no u pravilu na autocesti nisam spustio ispod 10l/100 km, što je zapravo vrlo dobro, ako uzmete u obzir da vozite 2.5 benzinac sa skoro 200 konja koji ubrzava 0-100 km/h za 8 sekundi. U gradu se potrošnja smanji, i to je prednost hibrida, a najmanja potrošnja koju sam imao bila je oko 7l/100 km. Ostalo ste vjerujem vidjeli u videu.

Vožnja autocestom prema Rijeci:


Zaključak

Hm, teško je podijeliti sve dojmove koje je nova Toyota RAV4 hybrid ostavila. Ako me pitate, da li bi je kupio? Bih, rado bih je kupio. Hibridni pogon je velika prednost u gradu, gdje većina nas provodi barem 80% od ukupne godišnje kilometraže. Također, važno je naglasiti da RAV4 ima malu emisiju Co2, što znači da razmišljamo o planeti. Ovakav model ima i više stvari nego što vam treba, a sigurnosne opcije su zbilja važna stvar, Toyota se polako ali sigurno pozicionira kao brand koji zbilja vodi računa o sigurnosti, i to mi se zbilja sviđa. Ukupan dojam je jako dobar. Toyota nije razočarala s novom RAV4 i ponosno nastavlja s generacijom najpoznatijih SUV-ova. Testirana Toyota RAV4 hybrid košta nešto više od 280.000 HRK , a detaljnije informacije pronađite na Toyotinim stranicama. Na kraju testa ukupno sam odvozio 1198.7 km


Off road fotografije: