Što je novo na blogu?

#Blogometar15 - Prvo regionalno istraživanje Blogosfere

Tamo negdje početkom prošle godine kontaktirali su me za sudjelovanje u prvom regionalnom istraživanju Blogosfere - #Blogometar15 , o kojem sam napisao i par riječi - Kako ste blogeri? Danas mi je Dragana Djermanovic poslala rezultate ovog impresivnog i opsežnog istraživanja za koje smatram da je vrlo važno za našu regiju. 

#Blogometar15

Istraživanje je napravljeno od 04.03. do 30.03.2015. godine na uzorku od 701 blogera i blogerki. Istraživanje je obuhvatilo Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru. 

Istraživanje možete preuzeti na ovom linku proceniweb.com , a ja donosim par zanimljivih zaključaka iz samog istraživanja. Interesantno je da čak 13% blogera može živjeti od svog bloga, što je vrlo dobar podatak za cijelu regiju. Također drago mi je vidjeti da ima više blogerki nego blogera, sorry dečki ali cure ipak ljepše pišu. Blogeri više pišu pod vlastitim imenom i prezimenom, što je isto izvrstan podatak kao i da naši blogeri (iz Hrvatske) češće komentiraju i dijele druge blogove. Ovako to nekako izgleda:


Preko 37% blogera piše duže od 4 godine, prema istraživanju, Slovenci imaju najdulji staž u Crnoj Gori su najmlađi blogeri. Od ukupnog broja, 60% blogera piše iz hobija, a 5% je blogera koji pišu jer im je to posao. Preko 50% blogera piše iz razloga što žele podijeliti s drugima svoje iskustvo, znanje i razmišljanja, i oni većinom pripadaju muškom spolu, pripadnice ljepšeg spola pišu jer vole pisati (i moram priznati ide im jako dobro). 

Prosječan blog post ima oko 500 riječi, odnosno cca 1 A4 list papira a 57% ih koristi više od jedne fotografije. Da, fotografije puno znače u tekstu.

Koliko često blogeri pišu?


Zanimljiv mi je podatak kako polovica blogera uopće ne znaju kako analizirati svoj web, odnosno svoj web, smatram da se u ovom dijelu trebaju više angažirati i naučiti. Stoga, pravac Google Analytics edukacija. Zanimljiva je i zarada blogera, prema istraživanju, četvrtina Srpskih blogera zarađuje između 20 i 50 eur, trečina BiH blogera do 20 eur, skoro polovina Hrvatskih blogera zarađuje između 50 i 100 eur po jednom promoviranom blog postu.  Porazno mi je što čak 77% blogera nikada službeno nije pisalo sa konferencija ili seminara, mislim da tu ima velikog potencijala. 

 Kao zaključak, rekao bih da mi je drago da je ovo važno istraživanje napravljeno, i do njega ne bi niti došlo da nije bilo izvrsnog angažmana ekipe BeeBlog.network