Što je novo na blogu?

TV je mrtav, živio VR

Već dugo vremena mi se mota ova tema po glavi i dok pišem ovaj blog post, gledam u svoj predivan i relativno novi Samsung LED TV i razmišljam si cijelo vrijeme kako je TV kao takav mrtav. Još od prošle godine, kada sam isprobao HTC Vive, shvatio sam da smo svjedoci "smrti" jedne tehnologije koja je označila, rekao bih cijelo 20. stoljeće. Naravno, u 20. stoljeću smo također neke tehnologije potpuno ispratili, kao što je VHS i MC (audio kazete), u računalnoj industriji ispratili smo mnogo toga, Floppy diskove, bušene kartice, a i u TV-u smo ispratili televizore s katodnom cijevi.

Da će se ovo dogoditi vrlo brzo, potvrdio je ovogodišnji CES 2016 , gdje je pokazao da su dvije najveće industrije počele ozbiljno ulagati u virtualnu stvarnost - gaming industrija i porno industrija. Uz nju, dolazi još jedna - zabavna industrija, odnosno filmska industrija. Dok ovo pišem, čitam vijest kako je
IMAX (onaj veliki lanac kino dvorana) objavio kako će ove godine (2016.) napraviti prve kino dvorane sa virtualnom realnosti. Do kraja ove godine u SAD-u će otvoriti 6 lokacija koje će nuditi gledanje filmova na sasvim novi način (link na članak). Da, kino industrija je prepoznala VR, Google je nedavno također na svom I/O 2016. eventu objavio da će uskoro imati Android spreman i za VR tehnologiju. 

Gdje je tu TV?

I tako sjedim na svom kauču, slušam gramofon preko novih PSB Imagine X1T zvučnika (da morat ću napisat recenziju), i gledam u taj svoj novi Samsung televizor i nekako mi ga je žao, nije ni svjestan da su mu dani, mjeseci i godine odbrojani. Televizija se u prvim fazama pojavila tamo daleke 1920. godine, i taman bi mogla na 100 godišnjicu 2020. potpuno nestati. Sigurno se možemo složiti kako je televizor jedan od najznačajnijih izuma čovječanstva, a uvjeren sam da je VR također.

Što nas čeka? 

Vjerujem da nas čeka zanimljivo vrijeme, gdje bi već kroz 10 godina (2026.) mogli imati domove opremljene VR tehnologijom. Osim što će VR biti glavni izvor zabave u domu, biti će također izvrstan alat u edukaciji. Zamislite samo, vaše dijete uči povijest, i kroz VR ima priliku prošetati se Rimom za vrijeme Cezara, ili pak osjetiti kako je to "izgledalo" u Mezopotamiji. Nas će sigurno čekati i VR sadržaj kao što je Netflix krenuo eksperimentirat:Da, čeka nas zanimljivo vrijeme, pregledavat ćemo internet, komunicirati s prijateljima, doživljavati svijet na sasvim drugačiji način. Jedan od zanimljivih videa koje sam vidio o budućnosti je ovdje u članku Stana na Mashable. Hiper realnost, nešto o čemu treba razmišljati.

Uskoro ćemo sasvim drugačije doživljavati svijet oko nas, kao i ljude. A uz to će doći mnogo promjena, vjerujem da će doći i mnogo promjena u marketingu kao takvom, što me posebno zanima, i čemu se radujem. 

Da, TV je mrtav, živio VR, zapamtite, 2016. godina je godina kada je počeo kraj TV-a.

Video materijali za zabavu:

VR PornVR Gaming

Moje isprobavanje HTC Vive