Što je novo na blogu?

Moj odlazak u svijet akvaristike


Prije sad već nekoliko mjeseci, ušao sam (ponovo) u svijet akvaristike. Kako smo nedavno renovirali stan, odlučili smo ga uljepšati jednim tropskim akvarijem. Akvarij sam zadnji puta imao prije valjda 10 godina, i bilo je potrebno dosta vremena ponovo se prilagoditi i prisjetiti osnovnih pravila akvaristike. Prvo sam prikupio svu opremu, akvarij je Juwel od 50-tak litara s poklopcem i rasvjetom, uz njega sam uzeo Aquael grijač (akvarij za tropske ribice) te Eheim filter sa pumpicom zraka. 

Nakon toga sam išao u nabavku ostale opreme, prvenstveno pjeska, bilja i kamenja. Prije nego što sve te stvari stavite u akvarij, potrebno ih je dobro oprati, posebice pijesak (podlogu).


Pripremite se da tu posla ima, čak i u postavljanju malog akvarija kao što je ovaj, no uzmite si vremena i dobro ga postavite. Biljke operite u otopini hipermangana, kako u novi akvarij ne bi postavili biljke koje nose na sebi razne parazite, pa čak i jajašca puževa. Jednom kad se puževi u akvariju razmnože, teško ih se riješit. Kada se sve to postavi u akvarij, kreće najvažniji dio akvaristike - CIKLIRANJE. Cikliranje traje par tjedana, u mom slučaju 2 tjedna, gdje sam dodatno ubrzao postupak cikliranja tako da sam kupio bakterije koje sam na tjednoj bazi stavljao u akvarij. Sigurno se pitate zašto cikliranje, naime akvarij je vrlo nestabilno okruženje, simulacija prirodnog okruženja u kojem ima živih organizama, da bi svi ti živi organizmi živjeli, potrebne su razne bakterije, te kvalitetna pH vrijednost vode. Kada proces cikliranja završi, akvarij smatramo zacikliranim i tek tada je spreman prihvatiti prve stanovnike (ribe). 

Tijekom cikliranja, u akvariju se treba postići temperatura kakva će biti s ribama, treba imati regularnu izmjenu svijetla i mraka (u prosjeku cca 12 sati), te uključen filter koji konstantno filtrira vodu. Jako dobar opis cikliranja sam našao - ovdje -  Cikliranje akvarija


U zaciklirani akvarij odlučili smo staviti: 

3 x Acanthophthalmus kuhli - 75 kn (3 x 25 kn)
3 x Corydoras schwarzi lg-xlg - 64 kn (2 x 32 kn)
2 x Anci
2 x Otocinclus affinis - 56 kn ( 2 x 28 kn)
1 Beta muški - 40 kn
10 x Paracheirodon innesi (10 x 6.40 kn = 64 kn)
10 x Rasbora brigittae (10 x 8 kn = 80 kn)

Ribe stavljate na način da pomiješate vodu u kojoj su došle u vrećici sa vodom iz vašeg akvarija, te ih s vrećicom postavite na 20-30 minuta da se prilagode temperaturi vode. Nikako nemojte izliti ribice iz vrećice u akvarij već ih najbolje pustit da same uđu u akvarij.


Lee - Sijamski borac

Glavna zvijezda akvarija je Lee, riba Beta, odnosno Sijamski borac. Divlji sijamski borci pokazuju jake boje tijela i peraja jedino kada ih razdraže druge ribe, ali uzgajivači su pažljivim odabirom i ukrštanjem uspjeli te boje i sačuvati. Mužjakova peraja su duža od ženkinih i intenzivnijih boja. Boja tijela i peraja može biti jarkocrvena, ljubičasta, plava, tirkizna, zelena, blijedoroza, bijela, a rijeđe i tamnosiva. Uzgajivači su ove boje selekcijom uspjeli dobiti i kod ženki, ali one nemaju duga, velasta peraja kojima se mužjaci razmeću.Ukratko, Sijamski borac je jednostavna i nezahtjevna riba, no zahtjevna je u smislu društva. Nikako ne staviti u akvarij dva muška Sijamska borca, jer kao što im ime kaže, ovo su ribe borci, i u stanju su se do smrti tući. Također, ne toleriraju ni druge ribice s velikim i kitnjastim repovima (poput Gupija), a i ako im date cure, bit će nezgodno. Stoga Lee je kod nas sam, okružen neonkama, i sasvim mu je ok. O Sijamskim borcima je dobar članak na Wikipediji - Sijamski borac. 

Ovako Lee odmara, iako sam pomislio da mu nije dobro, Bete su uobičajene s ovakvim pozama:


Aquascaping

Još jedan pojam s kojim sam se susreo ovih tjedana čitajući i slagajući akvarij je Aquascaping. Prema definiciji - Aquascaping is the craft of arranging aquatic plants, as well as rocks, stones, cavework, or driftwood, in an aesthetically pleasing manner within an aquarium—in effect, gardening under water. Odnosno, svo bilje koje posadite u akvarij je živo bilje, i morate se za njega brinuti, tako mi je prijatelj Radoja došao pomoći oko prvog uređivanja akvarija jer su biljke krenule ozbiljno rasti i bilo ih je potrebno podrezati i presaditi. Zanimljivo je što na eBayu imate za naručiti opremu za aquascaping a to su većinom razne pincete, škare, hvataljke i slično.

Akvarij danas

Imali smo prvo odvajanje od akvarija na 10-tak dana (putovanje), gdje sam pripremio automatsku hranilicu (tip Juwel) koja nije toliko loša, no imao sam ( i dalje imam) problem s kondenzacijom vode. Kako voda pod svijetlom i visokom temperaturom hlapi, ona se zaustavlja na poklopcu i cijedi niz stjenke akvarija, i to mi je potrebno što prije riješiti. 

Akvarij izgleda ovako sada:


Kao što se vidi, malo smo uredili okruženje, a i Lee se negdje skriva. Ribice hranim jednom dnevno, Sijamski borac ima svoju hranu, dok ostale ribice imaju svoju.  

Snimio sam i kratki video akvarija i postavio na Instagram: 

A video posted by Sir Zeljko Riha (@zriha) on

Ako ste došli do kraja ovog blog posta, i razmišljate o akvariju, mogu samo reći da je akvarij iznimno izvrstan alat za opuštanje, no također i velika obaveza. Održavati ovako mali ekosustav je vrlo komplicirano i zahtjevno, no s druge strane daje puno zabave i puno korisnog znanja. Dok sam učio o akvaristici, puno toga sam novog saznao. 

Korisna akvaristička literatura dostupna je na ovom linku: http://www.lakeman.info/akvaristicka-literatura moj savjet je da je proučite, posebice vodič za potpune početnike. Također ako imate Facebook, izvrstan community o akvaristici se nalazi na ovom linku - Akvaristika Hrvatska

To bi bilo ukratko to, samo da ponovim:

1.) Nabavite svu potrebnu opremu (Akvarij, grijač, filter, podlogu, ukrasno kamenje/panjeve)
2.) Odaberite mjesto za akvarij u stanu
3.) Započnite sa cikliranjem
4.) Kada vam se akvarij zaciklira - pribavite ribe
5.) Uživajte

Ako imate kakvih pitanja, tvitnite mi - @zriha

p.s. ovo je vrlo kratki opis postavljanja akvarija, akvaristika je vrlo komplicirana znanost.