Što je novo na blogu?

Test: PSB Imagine X1T

Nakon višemjesečnog druženja s novim PSB Imagine X1T zvučnicima, odlučio sam napisati svoje dojmove ovih izvrsnih samostojećih zvučnika stiglih iz Kanade. Prvi puta sam se susreo s PSB-om kada sam u Sigma Audio dobio PSB Alpha C1 zvučnike i držao ih na stalcima. Zvuk je bio impresivan i tada sam zapravo zavolio tog relativno malog ali cijenjenog proizvođača zvučnika. PSB je vrlo cijenjena i poznata Kanadska tvrtka koja proizvodi zvučnike a nosi ime po Paul Bartonu i njegovoj ženi Sue. 

Paul Barton je glavni dizajner zvučnika u kompaniji a pokrenuo je kompaniju iz ljubavi prema glazbi, tamo davne 1960. je svirao violinu. PSB tvrtka posluje od 1972. godine i ono što ga izdvaja od konkurenata je što PSB čvrsto stoji i uz znanstvena istraživanja zvuka, pa je tako PSB povezan s Kanadskim NRC-om (National Research Council) gdje u iznimnim uvjetima razvija i testira svoje proizvode. Umjesto teksta, najbolje da poslušate Paula Bartona o PSB tehnologiji:
PSB Imagine X1T

PSB Imagine X1T je samostojeći zvučnik koji ima bas reflex i ulaznu snagu od 20-200W. Osjetljivost zvučnika je 90dB a nominalna impedanca 8 Ohma. Frekvencijski raspon zvučnika je 35-23.000 Hz. Za izdvojiti je kako je dobitnik nagrade Best Electronic System Technologies vrlo uglednog CEPro magazina 2014. godine.U prostoru PSB Imagine X1T izgleda jednostavno predivno, posebice kada se skinu zaštitne mrežice s zvučnika. Dimenzijama ne radi se o velikim zvučnicima, dimenzije su 208 mm širine, 874 mm visine i 395 mm dubine. A dolazi samo u crnoj boji, tako da se može uklopiti u skoro svaki prostor. 

Izgledom zvučnici su jednostavno predivni. Jednostavan i čisti dizajn, crna boja, ne prevelike dimenzije, uklope se u skoro svaki prostor. Posebno bih istaknuo žute zvučnike koji baš razbijaju crni monolitni blok. Materijali izrade su visoke kvalitete.

Audio sustav i prostorija

PSB Imagine X1T spojio sam na Rotel RA1062 pojačalom, trenutno sa Kimber zvučničkim kablovima. Analogni izvor zvuka je AudioTechnica AT-LP120 USB, a digitalni izvor zvuka je u većini slučajeva domaći HTPC (link na izgradnju) koji konvertira digitaliju u analogiju preko Musical Fidelity M1 DAC.

Prostorija je visoka oko 2.80 m, nije posebno zvučno tretirana, osim što sam zvučnike za oko 80-tak cm izvukao od zidova (što toplo preporučujem ako želite dobiti lijepu pozornicu i dubinu zvučne slike), te sam ih udaljio i zakrenuo prema Sweet spotu. 
Zvuk

Iako nisam stručan kao moj prijatelj Nebojša (obavezno posjetite njegov blog - tooloud.com) pokušat ću što bolje prenijeti zvuk u ovom tekstu koje PSB Imagine X1T proizvodi.  Osim teksta, imam Instagram video zapis jednog od mojih najdražih albuma AC/DC Back to black:Radi se o 180 gramskoj audiofilskoj verziji gramofonske ploče. Nakon toga sam išao na blues tonove, gdje sam poslušao jedan od mojih najdražih albuma - B.B.King and Eric Clapton - Riding with the King:I u jednoj i u drugoj varijanti, Imagine X1T su pokazali snagu da ispune prostor kvalitetnim zvukom. Niti u jednom trenutku nisam imao osjećaj da nedostaje tonova ili možda snage. Od visokih do niskih tonova i baseva, raspon zvuka je impresivan. 

Drugi testni album, jedan od mojih najdražih i filmova i soundtrackova je izvrstan Hans Zimmer - Gladiator. Ovaj puta album dolazi u digitalnom high res .flac formatu. Ovdje su Imagine X1T pokazali svoju preciznost i snagu stvaranja atmosfere. U jednom trenutku su se potpuno izgubili u prostoru, a jedino što se ne može izbjeći je zvuk. Moj dojam je da za trenutni prostor koji imam, PSB Imagine X1T su jedni od najboljih izbora koje sam imao prilike odabrati za svoj prostor. Iako sam još mlad u audiofilskim vodama, naučio sam da cijena ne garantira uvijek dobar zvuk, da je puno važnije pogoditi audio sustav za prostor u kojem se nalazite. U prostoru u kojem sam bio prije, dvosistemski zvučnici na stalcima su bili super riješenje, u ovom prostoru PSB Imagine X1T se izvrsno uklopio. 


Gdje kupiti PSB Imagine X1T?


Ako ste došli do ovih redaka teksta, znači da vam kroz glavu prolazi misao - Gdje kupiti ove zvučnike? Po cijeni od 6.599 HRK, ovo je zasigurno Best Buy u toj kategoriji, a kupiti ih možete u Sigma Audio Konceptu, više informacija na stranicama Sigma Audio - Sigma Audio - PSB.  A vas ako nešto dodatno zanima, 21. stoljeće je, stoljeće dvosmjernih komunikacija, javite mi se na neku od društvenih mreža, mail ili telefon.