Što je novo na blogu?

Vikend s Teslom Model X


Prošlog ljeta družio sam se s Teslom Model X, pa je najbolje u ove hladne zimske dane pred nama prisjetiti se toplih ljetnih dana, zar ne? No prije nego što krenem s tekstom o Tesli Model X, skrenuo bih vam pažnju na nedavno najavljeni poduhvat Teama Tesla koji sačinjava Saša Cvetojević (koji mi je posudio Teslu) i Oleg Maštruko. Njih dvojca su se odvažili na ludi rally do Banjula u Africi. A pratiti ih možete na stranici http://www.teslaelectricconnection.com/

Ok, kada ste ih podržali, sada možete nastaviti s ovim blog postom. Nema potrebe za posebnim uvodom, mislim da svi na planeti znaju tko je Tesla bio, što je Tesla danas kao tvrtka, i što proizvodi. Tesla već godinama radi revoluciju u auto industriji sa svojim električnim automobilima pa je tako ušla i u SUV kategoriju  s Modelom X zanimljivog dizajna, no o tome nešto kasnije. Cijena Tesle Model X je od 80.000 USD pa na više, i u tom cjenovnom rangu spada u luksuzne SUV-ove. 

Tesla Model X

Tehničke specifikacije Tesle Model X

Kao svaki propisni SUV, Tesla Model X dolazi sa stalnim pogonom na sva četri kotača (AWD) i to u 3 varijante:
AWD 90D
AWD P90D
AWD P100D

Razlika je u baterijama i snazi, a Tesla Model X ima masu od
2.300 do 2.500 kg ovisno o modelu. Rekli bi smo standardna masa za SUV, no ono što nije standardno je ubrzanje od 0-100 km koje je oko 3 sekunde, razlog tome je standardnih 259 konjskih snaga na prednjim i zadnjim kotačima te instant okretni moment od preko 600 Nm. Vrlo je teško pronaći detaljne specifikacije Tesle Model X, općenito, ovakvi automobili su namijenjeni kupcima koji se ne zamaraju snagom, okretnim momentom i svim onim stvarima koji se mi stari dinosauri zamaramo. 

Impresivno je saznanje da Tesla Model X može vući teret od 2.250 kg, samo za usporedbu, prosječni automobil vuče oko 1.000 kg tereta (standardna kamp kućica vam ima oko 600 kg). 
Test Tesla Model X:Dizajn

Teslu Model X ili volite ili mrzite. Jedan od onih dizajna koji će na prvu nekome sjesti, a nekome neće. Ako vam se ne sviđa, bez brige, što ga više gledate, neće vam se svidjeti. Ako ga usporedim s trenutnom ponudom luksuznih SUV-ova, rekao bih da je vrlo suptilan, nema toliko agresivnu "njušku", odnosno prednji kraj. Kao Tesla Model S na steroidima. Izgleda da je Tesla odlučio uzet model dizajna svojih automobila na način da su svi skoro pa slični. 


Naravno, u dijelu oko dizajna ne mogu zanemariti zadnja angel wings vrata. Koja su zbilja impresivna, kada ih gledate dok su zatvorena i otvorena a posebice kada se otvore, ali i iz unutrašnjosti, dok sjedite na zadnjem sjedištu. 


Silueta Tesle Model X je također lijepa, ostavlja kompaktan dojam, unatoč tome da se radi o poprilično velikom SUV-u. Ono što je super je kada su ovako vrata zatvorena, na prvu uopće nemate dojam da se radi o angle wings vratima. 


Stražnja strana otkriva u dva detalja da se radi o snažnom i luksuznom SUV-u. Prvenstveno kromirana lajsna daje dojam luksuza, a decentno krilo, daje dojam njegove snage i brzine. 


Generalno gledano, Tesla Model X je vrlo lijep i skladno napravljen SUV. Nije toliko futuristički koliko bi se očekivalo od električnog super SUV-a. Tu se referiram na novi dizajn Toyote Priusa koja izgleda kao da je došla s druge planete. Za Model X bi lako pomislili da se radi o luksuznom SUV-u opremljenom nekim jakim turbo V8 motorom. 

Unutrašnjost

Kao i kod Tesle Model S, ono što vam prvo upada u prvi plan je ogroman zaslon na kojem upravljate sa skoro svim funkcijama Tesle Model X. Dizajn je vrlo lijep, nije nešto na što smo naviknuli kod luksuznih SUV-ova poput Mercedesa ML/GL klase, Audi Q7, Volvo XC90 ili čak kod US modela poput legendarnoga Cadillac Escaladea. Dizajn je vrlo jednostavan, s elementima drva (iskreno nisam uspio utvrditi jeli pravo drvo ili imitacija drva). 


Usudio bih se reći da mi je dizajn nešto ljepši od Tesle Model S, sve izgleda nekako dorađeno. Drago mi je da Tesla kao auto kompanija raste i s novim modelima. Nama Europljanima i dalje djeluje dosta američki, posebice ako ste se susreli s američkim automobilima. To se primijeti da unutrašnjost nije na razini sličnih automobila. Naime ima dosta škripanja, i materijali baš nisu na razini primjerice Cadillac Escaladea, Range Rovera ili GL klase. Sjedala su udobna, nisam puno km prošao, no vjerujem da ne umaraju čak i na duljim putovanjima. Ukupan dojam unutrašnjosti mi je vrlo pozitivan. Dosta toga je intuitivno, pa nema potrebe googlati gdje se što nalazi. Tesla je zbilja pojednostavio korištenje, tako da već kroz koju minutu znate gdje se što nalazi. 

Vožnja

Najbolje je opisati je videom:Dodao bih još, da ako niste nikada probali električni automobil, bez obzira na kakav benzinski/dizelski ste vozili, čak i koliko konja ti auti imaju, i dalje ćete biti impresionirani instant snagom i momentom koju vam električni automobil daje. 

Sama vožnja je vrlo ugodna i udobna, imate osjećaj da ste potpuni vladar ceste. Osim instant snage, kočenje je dosta dobro, ipak treba zaustaviti takav ne mali SUV s velikih brzina. Zanimljivo je da kada ga usporedim s terencima, poput Grand Cherokeeja, Model X je vrlo stabilan u zavojima i nema toliko ljuljanja.

Nisam bio u prilici niti bih se usudio isprobati autopilot, no to je i zato jer sam odabrao staru cestu za vožnju a ne autoput. Ipak, također impresivno je vidjeti koliko Tesla ima senzora koji konstantno prate što se oko vas događa na cesti, što da je vrlo dobar osjećaj sigurnosti tijekom vožnje. 

Zaključak

Tesla Model X je uvjerljivo poseban SUV. U 2018.-toj godini, mislim da nema potrebe govoriti o budućnosti električnih automobila. Moramo smanjiti Co2 emisiju, ne samo industrije nego i svi automobili. Kako petrol head, i dalje ću voljeti dobar stari benzinski, s turbom ili kompresorom, po mogućnosti V6/8/12 motor koji daje gušt u vožnji, no moram priznati da snagu koju električni automobil isporučuje je nešto što je eto i Rimac Automobili dokazao sa Concept One - vrhunske performanse. 

Naravno postoji i negativna strana priče. To je moja osobna nelagoda ili strah. Saša me uvjerava da to nije tako u razvijenim državama, no ono što bih podijelio s vama je taj osjećaj paranoje za sve nas koji smo naviknuli na dizelske/benzinske automobile.

Dok vozite električni automobil, 2 stvari su vam konstantno na pameti:
- gdje je sljedeći charger i jeli slobodan
- koliko mi je realno kilometara ostalo doći do chargera

Kako sam bio u peaku turističke sezone, dogodilo se da su u Puli dva chargera konstantno bili zauzeti, jer sve više i više turista dolazi s električnim automobilima na ljetovanje, i to je poruka Hrvatskoj da ako želi biti konkuretna turistička destinacija, da treba poraditi i na toj infrastrukturi. 

Tako da sam cijelo vrijeme bio malo napet, a punjenje preko noći kroz kućnu električnu mrežu je vrlo sporo, a i trebao sam se snaći za produžne kablove (na 2. sam katu). 

Zapravo sve je to psihološki, trebate samo promijeniti način razmišljanja, no opisati ću vam realnu situaciju, električni automobil vs običan automobil:

Običan automobil situacija

Stiže vam poruka od frenda, nalazite se u Puli, i zove vas na roštilj u Poreč. To vam je cca 60 km, ukupno 120 km u oba smjera. Vaš automobil je na rezervi, imate samo 100 km do praznog spremnika. Sjedate u automobil, i točite na prvoj benzinskoj postaji.

Električni automobil situacija

Stiže vam poruka od frenda, nalazite se u Puli, i zove vas na roštilj u Poreč. To vam je cca 60 km, ukupno 120 km u oba smjera. Vaš automobil ima oko 100 km do praznih baterija. I sada ste u problemu. Gdje je najbliža punionica, koliko vam treba da se dopunite, hoće li biti slobodna punionica u Poreču i slično..

To vam je glavna razlika u planiranju kretanja.

Za kraj, pitanje, jel bi kupio Teslu Model X? Da imam potrebu za tako velikim autom i bih, no ne bih imao hrabrosti kao Saša i Oleg da odem na rally s njime, vjerojatno bih se kretao samo po gradu, a za van gradsko kretanje imao bih dobar stari automobil.