Što je novo na blogu?

Whisky Fair Zagreb 2019


Whiskey Fair postao je glavni događaj kada je riječ o whiskeyima, pa sam ga odlučio kao i prošle godine (Whiskey Fair 2018) posjetiti i vidjeti što se sve novo može probati. Sajam sam posjetio s prijateljima Igorom Borojom i Krešimirom Tubikanecom. Uz Igora sam puno toga naučio, i Igor je postao prava enciklopedija whiskeya, s druge strane Krešimir je old school poznavatelj whiskeya, tako da smo imali prilike čuti i kvalitetna iskustva. Obojica su izvrsno društvo za Whiskey Fair.

Kako kažu kolege, 5. Whisky Fair okupio je mnogobrojne poznavatelje i ljubitelje whiskyja koji, sudeći po rastu posjećenosti iz godine u godinu, stječe sve više poklonika u Hrvatskoj. Petu godišnjicu sajam je proslavio s najširom ponudom do sada koja je uključila više od 180 vrsta whiskyja. Dvodnevni program završio je Whisky aukcijom na kojoj su se posjetitelji nadmetali za boce vrhunskih whiskyja koje im nedostaju u kućnoj kolekciji.

Prijatelj i whiskey ljubitelj Igor Boroja i kolegica Ksenija

Kako kažu u press releasu, i to je zbilja istina, zaljubljenici u whisky rezerviraju petak i subotu početkom veljače za najveće regionalno okupljanje u zagrebačkom Plaza Event Centru. Ja sam već za ovu godinu u budget stavio 6. Whiskey Sajam 2020., moja preporuka je da se dobro pripremite za sajam, i budgetom i vremenom i odgovornim degustiranjem. 

Prvi puta su na sajmu bili dostupni:
- Laphroaig Quarter Cask 48% (njega smo probali i stvarno se oduševili)
- Bunnahabhain 12 Years Old Single Malt Scotch Whisky 46,3%,
- Lagavulin The Distillers Edition Double Matured 2000
- Royal Brackla 16 Years Old 40%
- Glenfarclas 25 Years Old 43%

Od ekskluziva mogli su se nabaviti i Dalmore 12yo, Arran Malt 18yo, Bowmore 18yo, Suntori Yamazaki Distiller's Single Malt i Glengoyne 21yo. „Kapitalac“ u ponudi Whisky Faira ove godine je Glenfiddich 50yo, najskuplja whisky boca koja se trenutno može pronaći u ovom dijelu Europe. Vrhunska kreacija Malt Mastera Briana Kinsmana dostupna je po cijeni od 30.000 EUR. Posjetitelji su prvi puta mogli kušati indijske whiskyje, a u ponudu su stigli i neki noviteti iz Škotske, Walesa i Irske. „Japanci“ su standardno popularni kod publike Whisky Faira, a svoj klub obožavatelja imaju i američki bourboni.

Ove godine odlučio sam se počastiti Kilchomanom, kako od prvog dana odlazim na Whiskey sajam, i tijekom svih ovih godina učim o whiskyjima, tako mnogo njih i isprobavam. Također tu je utjecaja imao i moj prijatelj Alex iz Londona, gdje sam već rano otkrio da volim Islay okus, odnosno Islay regiju. Islay je specifičan jer imate osjećaj da nakon prvog gutljaja uzimate i predivan dim, koji je ponekad drven, ponekad slan, ponekad voćni. Kilchoman je whiskey iz Islay regije koji nisam prije probao, tako da sam ga morao pridodati kolekciji.  

Ako vas zanimaju whiskeyi, i želite probati nešto više od onih standardnih koje vidite u dućanu, tada nemojte zaobići Whiskey Fair. Više informacija o idućem izdanju bit će objavljeno na www.whiskyzagreb.comwww.facebook.com/WhiskeyFairZagreb